500 g hladkej múky Babičkina voľba
500 g vychladeného masla
50g zmäknutého masla
3/8 l vody
2 lyžice octu
lyžička soli
Na náplň:
250 g čerstvých malín
250 ml mlieka
250 ml smotany na šľahanie
2 žĺtky
50 g cukru
1 tobolka vanilky
2 plátky želatíny
Na dokončenie:
práškový cukor
K preosiatej múke pridajte zmäknuté maslo a vytvorte mrvenicu. Pridajte soľ, ocot a postupne prilievajte vodu. Prísady najprv prepracujte prstami a potom uhneťte tuhé cesto. Buď sa do toho pusťte ručne, alebo za seba nechajte 8 – 10 minút pracovať hnetač. Vytvorte hrudu, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky.
Dobre vychladené maslo dajte medzi dve fólie a rozvaľkajte valčekom do pravidelného obdĺžnika. Z cesta takisto vyvaľkajte obdĺžnik – dvakrát väčší než obdĺžnik masla. Maslo na obdĺžnik položte a prekryte tak, aby bolo maslo vnútri cesta zo všetkých strán schované. Teraz obdĺžnik vyvaľkajte do dĺžky tak, aby vznikol úzky obdĺžnik. Ten potom čo najpresnejšie trikrát preložte. Cesto dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.
Vyberte cesto z chladničky, pár minút počkajte a opäť ho rozvaľkajte na úzky obdĺžnik, zložte ho a dajte vychladiť. Celý postup ešte raz opakujte. Cesto je hotové.
Na prípravu mille feuilles si najprv predhrejte rúru na 180 °C.
Cesto vyvaľkajte na tenký plát a pokrájajte na obdĺžniky 4 × 10 cm. Poprepichujte ich vidličkou a pečte asi 20 minút. Po upečení nechajte vychladnúť.
Pripravte si krém. Najprv namočte želatínu do vody a nechajte ju napučať. Mlieko vlejte do hrnca, pridajte vyškrabané semienka z vanilky a pomaly priveďte do varu. Medzitým vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny a zašľahajte škrob. Za stáleho miešania prilejte do žĺtkovej peny asi polovicu horúceho mlieka. Potom z hrnca odstráňte tobolku a primiešajte žĺtkovú zmes. Znovu priveďte do varu a varte ešte asi 2 – 3 minúty. Zmes nechajte minútku odstáť, zlejte do čistej misy a pridajte želatínu, miešajte a nechajte ju celkom rozpustiť. Nakoniec zakryte fóliou a nechajte celkom vychladnúť. Vyšľahajte smotanu a pridajte ju do vychladeného krému.
Na upečené kúsky lístkového cesta nanášajte zdobiacim vrecúškom krém, medzi dve vrstvy vložte maliny. Najčastejšie sa servíruje mille feuilles s tromi poschodiami cesta a dvoma poschodiami krému. Je však na vás, aký štýl zvolíte.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.