Na väčšiu bábovkovú formu
500 g hladkej múky na kysnuté cesto
300 g vlažného plnotučného mlieka
50 g zmäknutého masla
25 g čerstvého droždia
1 vajce
50 g trstinového cukru
5 g soli
Na obaľovanie
200 g rozpusteného schladeného masla
250 g trstinového cukru
1 lyžica mletej cejlónskej škorice
Na polievanie
200 g javorového sirupu alebo tekutého medu
Najprv vypracujte kvások. Do vlažného mlieka nadrobte droždie a lyžicu cukru, nechajte na teplom mieste vzísť. Medzitým do misy robota nasypte múku, soľ, zvyšok cukru. Keď kvások vzíde, stiahnite ho stierkou do misy, potom aj pokrájané maslo, vajce a spracujte nadstavcom hák. Postupne pridajte zvyšok mlieka.
Cesto môže byť dosť lepivé, ale keď sa dôkladne spracuje v robote a potom ešte na doske rukou, bude ideálne. Na pomúčenej doske z neho utvorte guľu a dajte pod fóliu na hodinu kysnúť na teplé miesto.
Po vykysnutí si pripravte misku s rozpusteným maslom a druhú s cukrom premiešaným so škoricou. Z cesta oddeľujte guľky a každú vždy obaľte v masle a potom škoricovom cukre. Jednotlivo ich pridávajte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Cesto vyjde na asi 40 guliek, nemusia byť všetky rovnaké. Formu vyplňte asi z dvoch tretín, potom ju prikryte a nechajte kysnúť.
Ak sa vám všetky guľky nevošli do formy, to nič! Môžete nimi plniť formičky na muffiny alebo ešte jednu menšiu formu, napríklad na chlebíček. Nechajte kysnúť ďalších 40 minút. Medzitým rozpáľte rúru na 180 °C. Potom pečte 25 – 30 minút. Ihneď po vybratí začnite polievať sirupom alebo medom – ešte vo forme. Počkajte asi 1 – 2 minúty (dlhšie radšej nie, prilepila by sa k stenám), bábovku vyklopte a zalejte zvyškom sirupu. Podáva sa tak, že si každý odtrhne kúsok – pôvodnú guľku priamo z bábovky.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.