2 žľtky
500 g múky na kysnuté cestá
250 ml vlažného mlieka
40 g droždia (celá 1 kocka)
80 g práškového cukru
štipka soli
125 g rozpusteného vlažného masla
350 g slivkového lekváru, 30 ml rumu, 50 g práškového cukru, 10 g strúhanky
350 g tvarohu, 1 žľtok, 50 g práškového cukru, 15 g vanilkového cukru, hrsť hrozienok
hrubá múka, krupicový cukor a maslo v pomere 2 diely múky, 1 diel masla a 1 diel cukru
Všetky suroviny vyberte z chladničky hodinu vopred. V mise zmiešajte múku, cukor, soľ a utvorte jamku. Nadrobte droždie a zalejte mliekom. Nechajte vzísť kvások. Potom pridajte žľtky a maslo a nechajte v robote spracovať hladké a pružné cesto. Nechajte prikryté vykysnúť.
Rozdeľte cesto na bochníky hmotnosti 240 g a každý vyvaľkajte na papieri na pečenie valčekom do priemeru 30 cm. Na koláč dajte 400 g náplne podľa svojho výberu a posypte mrvenicou. Okraje potrite vajcom a nechajte na plechu ešte desať minút kysnúť.
Pečte pri 200 °C zhruba 30 minút do zozlatnutia okrajov.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.