Plnené orechy s krémom podľa babičky Matildy

Vianoce
71 Plnené orechy s krémom podľa babičky Matildy

Ingrediencie

Na orechy:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 110 g vlašských orechov
  • 200 g masla
  • kvalitné holandské kakao (voliteľné)
  • + formičky na orechy

 

Na krém:

  • 300 g mäkkého masla
  • 300 g práškového cukru
  • 2 PL espressa
  • 1 PL rumu

Postup

Začnite prípravou cesta. V hlbokej mise preosejte múku s práškovým cukrom. Prisypte najemno namleté vlašské orechy a nakrájané zmäknuté maslo. Podľa receptu babičky Matildy boli orechy vždy s kakaom. Preto pokiaľ chcete tiež kakaové orechy, pridajte teraz aj kakao.

Cesto spracujte buď hnetačom v robote, alebo ručne takto. Špičkami prstov spracujte cesto do pomyselnej mrvenice a potom ho spojte pomocou hrany dlane. Môžete zapojiť aj techniku frezáže – votretie masla do cesta a opakované roztieranie dlaňou. Vytvorte guľu a zabaľte ju do dvoch vrstiev potravinovej fólie. Takto pripravené cesto by malo odpočívať v chladničke minimálne 2 hodiny, ale lepšie je nechať ho cez noc.

Po odležaní môžete piecť orechy. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Cesto natlačte do formičiek na orechy. Vždy zaplňte formičku tak z dvoch tretín a nechajte uprostred priehlbinu, aby zostal priestor na krém. Orechy pečte v rúre asi 8 minút. Hotové orechy ešte za tepla vyklepnite z formičiek a nechajte vychladnúť na mriežke.

Na krém si pripravte zmäknuté maslo izbovej teploty. Mixujte v kuchynskom robote 7 minút len samotné, kým nenarastie. Bude nadýchané a svetlejšie. Do masla potom pridávajte po lyžiciach cukor, aj kávu a rum. Pokiaľ ste nechali orechy svetlé, teraz sa pre kontrast hodí, naopak, tmavý krém. Pridajte teda kvalitné kakao. Krémom pomocou zdobiaceho vrecúška plňte orechy a zlepujte opatrne k sebe. Na záver môžete orechy ešte čiastočne máčať v čokoláde a napríklad aj obaliť orechovou drvinou.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku