(na 3 – 4 plechy koláčikov)
Na cesto:
Na lieskovoorieškovú pusinku:
Všetky suroviny by mali mať najlepšie izbovú teplotu. Vyberte ich preto z chladničky tak 1 – 2 hodiny pred samotnou prípravou cesta.
V mise rozmiešajte maslo, cukor a žĺtky na hladký krém. Postupne zapracujte múku. Vytvorte hladké, jednotné cesto, veľmi podobné lineckému – ale viac žltej pre obsah žĺtkov. Zabaľte do fólie alebo voskovaného obrúska a uložte do chladničky do druhého dňa.
Po vybratí cesta z chladničky zapnite rúru na 190 °C. Cesto zľahka prepracujte rukou a nechajte ich povoliť. Teplými dlaňami sa cesto zahreje a ľahko sa potom vyvaľká. Nepodsypávajte veľmi, najradšej vôbec, aby posledné kúsky neboli príliš múčne.
Vyvaľkajte cesto asi 4 mm vysoké a vykrajujte drobné kolieska veľkosti gombíkov. Pokiaľ nemáte priamo takú vykrajovačku, poslúži vám dobre aj napríklad malý pohár. Ideálna veľkosť je tak s priemerom 1,5 cm. Kolieska opatrne klaďte na plech s papierom na pečenie s miernymi rozostupmi.
Na pusinku vyšľahajte tuhý sneh z bielkov a cukru, potom opatrne vsypte mleté orechy a mixované piškóty. Nedávajte však šľahať všetky suroviny naraz, lebo vám pusinka dostatočne nestuhne.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.