Poľovnícke gombíky

Vianoce
86 Poľovnícke gombíky

Ingrediencie

(na 3 – 4 plechy koláčikov)

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky na krehké pečivo
  • 200 g zmäknutého masla
  • 3 žĺtky

 

Na lieskovoorieškovú pusinku:

  • 3 bielky
  • 100 g mletých lieskových orieškov
  • 200 g práškového cukru
  • 5 rozmixovaných piškót
  • celé lieskové oriešky navrch

 

Postup

Všetky suroviny by mali mať najlepšie izbovú teplotu. Vyberte ich preto z chladničky tak 1 – 2 hodiny pred samotnou prípravou cesta.

V mise rozmiešajte maslo, cukor a žĺtky na hladký krém. Postupne zapracujte múku. Vytvorte hladké, jednotné cesto, veľmi podobné lineckému – ale viac žltej pre obsah žĺtkov. Zabaľte do fólie alebo voskovaného obrúska a uložte do chladničky do druhého dňa.

Po vybratí cesta z chladničky zapnite rúru na 190 °C. Cesto zľahka prepracujte rukou a nechajte ich povoliť. Teplými dlaňami sa cesto zahreje a ľahko sa potom vyvaľká. Nepodsypávajte veľmi, najradšej vôbec, aby posledné kúsky neboli príliš múčne.

Vyvaľkajte cesto asi 4 mm vysoké a vykrajujte drobné kolieska veľkosti gombíkov. Pokiaľ nemáte priamo takú vykrajovačku, poslúži vám dobre aj napríklad malý pohár. Ideálna veľkosť je tak s priemerom 1,5 cm. Kolieska opatrne klaďte na plech s papierom na pečenie s miernymi rozostupmi.

Na pusinku vyšľahajte tuhý sneh z bielkov a cukru, potom opatrne vsypte mleté orechy a mixované piškóty. Nedávajte však šľahať všetky suroviny naraz, lebo vám pusinka dostatočne nestuhne.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku