Na cesto:
500 g hladkej múky Babičkina voľba
500 g vychladeného masla
50 g zmäknutého masla
3/8 l vody
2 lyžice octu
lyžička soli
Na náplň:
475 g smotany na šľahanie (veľký téglik)
170 g cukru
6 žĺtkov
2 lyžice kukuričného škrobu
citrónová kôra
Na dokončenie:
práškový cukor
K preosiatej múke pridajte zmäknuté maslo a vytvorte mrvenicu. Pridajte soľ, ocot a postupne prilievajte vodu. Prísady najprv prepracujte prstami a potom uhneťte tuhé cesto. Buď sa do toho pusťte ručne, alebo za seba nechajte 8 – 10 minút pracovať hnetač. Vytvorte hrudu, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky.
Dobre vychladené maslo dajte medzi dve fólie a rozvaľkajte valčekom do pravidelného obdĺžnika. Z cesta vyvaľkajte pravidelný obdĺžnik, dvakrát taký veľký ako obdĺžnik masla. Maslo na obdĺžnik položte a prekryte tak, aby bolo maslo vnútri cesta zo všetkých strán schované. Teraz obdĺžnik vyvaľkajte do dĺžky tak, aby vznikol úzky obdĺžnik. Ten potom na seba čo najpresnejšie trikrát preložte. Cesto dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.
Vyberte cesto z chladničky, pár minút počkajte a opäť cesto rozvaľkajte na úzky obdĺžnik, cesto zložte a dajte vychladiť. Celý postup ešte raz opakujte. Cesto je hotové.
Najprv pripravte žĺtkový krém do náplne. Do hrnca si nalejte smotanu, cukor, žĺtky a nastrúhanú citrónovú kôru. V miske zvlášť zmiešajte mlieko a kukuričný škrob, prešľahajte tak, aby neboli v zmesi žiadne hrudky.
Smotanovú zmes pomaly zahrievajte za stáleho miešania, dostaňte pod bod varu, pridajte mlieko s kukuričným škrobom a ďalej zahrievajte. Zmes sa nesmie variť a pozor na pripaľovanie, neodchádzajte od hrnčeka, aby ste si celú zmes nepokazili. Šľahajte metličkou bez prestávky, do zhustnutia. Potom zložte z ohňa a dajte chladiť. Občas prešľahajte.
Zapnite rúru na 200 °C. Košíčky z lístkového cesta vytvoríte ľahko, nemusíte sa toho báť. Cesto vyvaľkajte do valčeka, ten pokrájajte na 12 rovnakých kúskov. Formu na muffiny za pomoci štetca vymažte rozpusteným maslom. Do každej formičky vložte kúsok lístkového cesta a prstami ho roztlačte tak, aby rovnomerne pokrývalo celú plochu formičky a vytvorilo košíček, ktorý budete plniť krémom. Môžete si tiež vyrezať z plátu štvorčeky a tie vkladať do formy a okraje prehnúť.
Len čo máte pripravené všetky formičky, vlejte do košíčkov pripravenú náplň.
Pečte približne 15 minút. Povrch pastéis de nata by mal byť opečený s tmavými miestami. Po upečení môžete zľahka posypať mletou škoricou.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.