Pšeničné šatôčky babičky Aničky

Čučoriedky
214 Pšeničné šatôčky babičky Aničky

Ingrediencie:

170 g celozrnnej pšeničnej múky

80 g hladkej špaldovej múky

20 g čerstvého droždia

2 vajcia (asi 110 g)

50 g rozpusteného masla

40 g trstinového cukru

125 ml plnotučného mlieka + trochu navyše bokom

 

Na dokončenie:

200 g mrazeného alebo čerstvého ovocia

(na fotografii sú čučoriedky)

40 g mäkkého masla

40 g celozrnnej pšeničnej múky

40 g trstinového cukru

1 rozšľahané vajce na potretie

Postup:

Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte vlažné mlieko a lyžicu cukru. Na teplom mieste kvások vzkypí za desať minút. Pokiaľ sa tak nestane, najskôr máte zlé droždie a začnite radšej znovu.

Medzitým v hlbokej mise pripravte zmes múky, cukru, vajec, rozpusteného masla a do jamky pridajte kvások. Vypracujte hladké cesto, ktoré nesteká. Pokiaľ bude cesto drobivé a suché, pridajte ešte trochu mlieka. Pokiaľ sa, naopak, cesto lepí, pridajte trochu múky. Cesto nakoniec zapracujte rukou, posypte trochou múky a nechajte 45 minút kysnúť v teple. Malo by získať dvojnásobný objem.

Kým cesto nakysne, pripravte si náplň z čučoriedok. Vložte ich do rajnice a mierne oslaďte – veľa záleží na zrelosti a sladkosti použitého ovocia. Priveďte pomaly do varu, pokiaľ treba, pridajte lyžicu až dve vody, chcete docieliť konzistenciu lekváru, aby náplň nevytekala von. Keď bude tekutina odvarená, nechajte zmes vychladnúť.

Na pomúčenej doske vyvaľkajte z cesta veľký štvorec a potom rozdeľte cesto na 16 rovnako veľkých dielov, približne štvorčekov. Doprostred každého dajte lyžičku až dve čučoriedkového lekváru, spojte cípy šatôčky a opatrne presuňte na plech s papierom na pečenie. Teraz nechajte pod utierkou ďalších 10 minút odpočívať na plechu. Tento proces nepreskakujte, vďaka nemu budú šatôčky naozaj nadýchané.

Vidličkou spracujte klasickú mrvenicu z múky, masla a cukru. Každú šatôčku po celom povrchu potrite vajcom a na záver vtlačte trochu mrvenice. Medzitým rozohrejte rúru na 160 stupňov. Pečte v rúre na spomenutých 160 stupňov asi 12 minút dozlatista.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku