Ražné muffiny s cmarom

169 Ražné muffiny s cmarom

Ingrediencie

Na 6 muffinov:

  • 70 g celozrnnej ražnej múky Babičkina voľba
  • 2 vajcia
  • 10 g mäkkého masla
  • 1 lyžička prášku do pečiva (asi pol vrecúška)
  • 40 g prírodného trstinového cukru
  • 50 g malín (čerstvé aj mrazené)

3 polievkové lyžice kvalitného farmárskeho cmaru

Postup

Vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovou esenciou. Podľa sezóny môžete pridať napríklad mandľovú arómu a namiesto malín jablká. Alebo v júli je úžasná kombinácia s pomarančovým likérom a jahodami. Tým sú muffiiny veľmi kreatívne a môžete ich vždy prispôsobiť sezóne a vlastným zdrojom. Skvelé sú do muffinov aj čučoriedky a citrónová kôra, ale kombináciám a nápadom sa medze nekladú.

Do vyšľahanej zmesi zapracujte postupne zvyšok ingrediencií okrem ovocia, to nechajte bokom. Pripravte si formu na muffin, tu pre vás mám ďalší tip. Ak sa minú kupované papierové košíčky, môžete si ľahko pomôcť aj obyčajným papierom na pečenie, ako môžete vidieť na obrázku. A medzitým dajte rozohriať rúru na 180 °C.

Keď máte formu na pečenie pripravenú, dajte do každej vaničky lyžicu cesta. Potom je na rade ovocie, podľa toho, aké máte, či čerstvé, alebo mrazené. Veľké druhy ovocia, ako sú jablká, slivky pokrájajte na menšie kúsky. Drobné ovocie vkladajte celé. Výhoda mrazeného ovocia je v tom, že keď teplom poľaví, je veľmi mäkké. Naopak, čerstvé jablká treba nakrájať na menšie kúsky alebo rovno nastrúhať.

Po tom, ako umiestnite poctivú dávku ovocia do každej tortičky, zatvorte ich druhou lyžicou cesta. Mali by ste mať košíčky plné tak z dvoch tretín, aby mali ešte kam trochu narásť. Pečte asi 12 – 15 minút, kým nezozlatnú. Muffiny nevyberajte z formy skôr, ako úplne vychladnú – mohli by sa potrhať.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku