Ricottové halušky

Syr
186 Ricottové halušky

Ingrediencie

na 2 porcie:

  • 250 g (1 téglik) ricotty
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 150 g hladkej múky (+ trochu polohrubej na pomúčenie dosky)
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • trochu nastrúhaného mletého muškátového orieška

Na dokončenie:

  • paradajky, cesnak, bylinky, parmezán, olivový olej
  • biele víno, maslo, bazalka

Postup

Cesto na halušky si pripravíte rýchlo a jednoducho. Všetky suroviny dajte do misy, jemne zmes dosoľte a spracujte stierkou alebo aj rukou. Nebojte sa, cesto je veľmi lepivé, ale na doske, keď sa zľahka obalí ďalšou múkou, sa s ním pracuje veľmi dobre a ľahko. Niekedy sa odporúča dať hotové cesto na pol hodiny uležať do chladničky, pokiaľ však hľadáte variant na rýchle varenie, nič sa nedeje a môžete tento krok vynechať.

Na doske vytvarujte podlhovastú šišku a pokrájajte ju na rovnaké diely. Ak si radi cesto vážite, ideálna hmotnosť halušiek je asi 30 g. Vytvarujte v ruke guľku a zľahka ju stlačte vidličkou.

Halušky varte v osolenej vriacej vode asi 4 minúty. Riaďte sa zlatým pravidlom – hotové sú, keď vyplávajú na hladinu. Ak sa vám páči naša úprava, pripravte si rýchlu taliansku omáčku. Na lyžici masla orestujte štyri strúčiky cesnaku, pridajte pokrájané paradajky a zarestujte. Po chvíli podlejte decilitrom bieleho vína. Nechajte odpariť alkohol a pridajte asi naberačku vody z varenia halušiek. Paradajky zmäknú a omáčka zosklovatie. Pridajte čerstvú posekanú bazalku a nechajte ju rozvoňať. Keď sa konzistencia stane krémovou, prihoďte do panvice halušky a už bez ohrevu premiešajte. Na tanieri zdobte čerstvými lístkami bazalky a hoblinkami parmezánu.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku