Rožky

Ingrediencie

500 g hladkej pšeničnej múky

285 g vlažnej vody

60 g zmäknutej masti

11 g soli

6 g instantných kvasníc

Postup

Múku dajte do misy (robota s hnetacím hákom). Pridajte soľ, instantné kvasnice a premiešajte. Až potom pridajte vodu a masť. Zapnite robota na najnižšie otáčky a nechajte chvíľu bežať (približne 1 minútu). Zvýšte rýchlosť na strednú a nechajte hniesť 10 minút. Cesto bude hladké, nelepivé a celkom sa oddelí od misy. Vyhnetené cesto dajte na pomúčenú pracovnú dosku a rukami ho chvíľu prehneťte. Dajte do misy vymastenej trochou oleja, prikryte fóliou a nechajte kysnúť. Kysnutie potrvá asi 90 minút (podľa okolitej teploty a mnohých ďalších faktorov) a objem cesta by sa mal zhruba zdvojnásobiť. Po dokysnutí cesta si tiež predhrejte rúru na 230 °C.

Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú dosku. Z cesta oddeľte menšie diely cesta s hmotnosťou okolo 75 g (nebojte sa cesto zvážiť presne, rožky potom budú, ako keď strelí). Každý diel cesta schovajte do dlane a krúživým pohybom vytvarujte do tvaru malého bochníka. Bochníky zakryte a nechajte odpočinúť asi 10 minút.

Odpočinuté diely cesta po jednom vytvarujte na rožky. Bochník rozvaľkajte valčekom. Najprv hornú polovicu smerom od seba a potom dolnú polovicu na dve strany od seba – vľavo a vpravo, aby ste získali približný tvar pretiahnutého trojuholníka. Rožok najprv zviňte od najširšej strany smerom k špičke. Potom ho vyvaľkajte naplocho a s tlakom dlaní smerom do strán, aby sa rožok predĺžil na nejakých 15 až 18 cm. Vytvarované rožky poukladajte na plech (nechajte im medzery) a postriekajte ich rozprašovačom s vodou. V tejto chvíli ich tiež môžete posypať trochou maku. Rožky prikryte a nechajte dokysnúť zhruba 20 až 25 minút.

Vykysnuté rožky dajte do rozohriatej rúry. Pri vkladaní rúru zaparte niekoľkými streknutiami z rozprašovača a rýchlo zatvorte. Postup môžete po polminúte zopakovať. Rožky pečte pekne podľa farby – malo by to zabrať zhruba 10 minút, kým budú krásne vyfarbené a chrumkavé. Po upečení ich poukladajte na mriežku a nechajte nezakryté vychladnúť.

Tipy

Prečo masť? A nie napríklad maslo alebo iný tuk? Nezdá sa to, ale pre klasický rožok je masť najlepší tuk. Dá rožku správnu textúru a hlavne vôňu. Maslo je skvelé, na rožok je však príliš výrazné. Rožky s maslom chutia skôr smerom k sladkému buchtovitému cestu a to asi nechceme. Prečo voda? Je to podobné ako s masťou. V množstve receptov na rožky nájdete mlieko. To však, podobne ako maslo, dáva rožkom výraznú vôňu a chuť. Skúste to. Nezdá sa to, ale robí to celkom veľký rozdiel.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku