Špaldová vianočka

Vianoce
295 Špaldová vianočka

Ingrediencie

  • 330 g hladkej špaldovej múky Babičkina voľba
  • 60 g masla
  • 90 g cukru krupice
  • 2 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 170 ml mlieka
  • štipka soli
  • ½ balíčka sušeného droždia
  • kôra z ½ citróna
  • hrsť hrozienok
  • hrsť nasekaných orechov
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 lyžice rumu

Postup

Do misy nasypte všetky suché ingrediencie okrem droždia a premiešajte. Doprostred urobte jamku a do nej vlejte teplé mlieko a nasypte droždie. Nechajte 10 min. odstáť.

Pridajte zvyšné suroviny a vypracujte hladké pružné cesto. Na konci hnetenia cesto vyklopte na pomúčenú plochu a ešte chvíľu ho prepracujte rukami.

Cesto vložte do čistej nádoby, prekryte utierkou a na teplom mieste nechajte 2 hodiny kysnúť.

Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú plochu a rozdeľte na 8 rovnakých dielov. Jeden z týchto dielov ešte rozdeľte na polovicu. Zo 4 dielov vyvaľkajte rovnaké valčeky a upleťte vrkoč zo 4 prameňov. Ten umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie. Z ďalších 3 dielov upleťte klasický vrkoč a ten položte na základňu. 2 najmenšie diely zamotajte dookola a položte na vrch vianočky.

Vianočku spevnite špajľami a nechajte ešte 30 min. kysnúť. Potom ju potrite vajcom a môžete ju ešte posypať orechmi.

Vložte do rúry predhriatej na 170 °C. Po 10 min. pečenia znížte teplotu na 150 °C a pečte približne 35 minút alebo kým vianočka nie je hotová.

Hotovú vianočku nechajte mierne vychladnúť a skôr ako úplne vychladne, vyberte špajle.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku