Do misy nasypte všetky suché ingrediencie okrem droždia a premiešajte. Doprostred urobte jamku a do nej vlejte teplé mlieko a nasypte droždie. Nechajte 10 min. odstáť.
Pridajte zvyšné suroviny a vypracujte hladké pružné cesto. Na konci hnetenia cesto vyklopte na pomúčenú plochu a ešte chvíľu ho prepracujte rukami.
Cesto vložte do čistej nádoby, prekryte utierkou a na teplom mieste nechajte 2 hodiny kysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú plochu a rozdeľte na 8 rovnakých dielov. Jeden z týchto dielov ešte rozdeľte na polovicu. Zo 4 dielov vyvaľkajte rovnaké valčeky a upleťte vrkoč zo 4 prameňov. Ten umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie. Z ďalších 3 dielov upleťte klasický vrkoč a ten položte na základňu. 2 najmenšie diely zamotajte dookola a položte na vrch vianočky.
Vianočku spevnite špajľami a nechajte ešte 30 min. kysnúť. Potom ju potrite vajcom a môžete ju ešte posypať orechmi.
Vložte do rúry predhriatej na 170 °C. Po 10 min. pečenia znížte teplotu na 150 °C a pečte približne 35 minút alebo kým vianočka nie je hotová.
Hotovú vianočku nechajte mierne vychladnúť a skôr ako úplne vychladne, vyberte špajle.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.