Špaldové minimazance

Veľká noc
169 Špaldové minimazance

INGREDIENCIE

na 6 bochníkov

  • 350 g špaldovej hladkej múky
  • (až 200 g môžete vymeniť za celozrnnú špaldovú múku – ako my v tomto recepte)
  • 40 g mletých vlašských alebo lieskových orechov
  • 2 vajcia
  • 50 g trstinového cukru
  • 20 g (1/2 kocky) čerstvého droždia
  • 90 g rozpusteného masla
  • 100 ml vlažného plnotučného mlieka
  • citrónová kôra z chemicky neošetreného citróna

POSTUP

Začnite tým, že si necháte vzísť kvások. Do misky nadrobte droždie, pridajte pár lyžíc vlažného mlieka, asi lyžicu cukru a rozmiešajte na kašičku. Na teplom mieste kvások vzíde do 15 minút. Pokiaľ sa tak nestane, môžete mať zlé droždie a kvások založte znovu.

Medzitým si vo veľkej mise prichystajte zmes preosiatej múky. Utvorte uprostred jamku. Do nej vklepnite vajcia, prilejte rozpustené maslo, cukor aj citrónovú kôru. Do tejto zmesi pridajte aj celý kvások a začnite spracovávať cesto.

Podľa potreby doplňte mlieko, premiešajte a zapracujte rukou hladké nelepivé cesto. Správne kysnuté cesto je pružné, nelepí sa. Zapracujte ho ešte pár minút rukou, aby sa prirodzene zahrialo. Uložte v mise pod utierku a nechajte 45 minút kysnúť alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Teraz vytvarujte bochníky. Cesto si rozdeľte na 6 rovnako veľkých kusov. Každý bochník spracujte rukami. Utvorte menšiu placku a jej rožteky ohnite pod cesto, tým vznikne navrchu úplne hladký bochník. Na jeden plech sa vojdú 2 – 3, podľa veľkosti. Tam ich nechajte pod utierkou ďalších 15 – 20 minút kysnúť.

Teraz rozohrejte rúru na 170 stupňov. Nakysnuté bochníky poctivo potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí. Pečte 20 – 25 minút dozlatista. Kontrolujte špajľou. Ak náhodou mazanec praskne, vôbec to nevadí a platí, že mašľa napraví všetko.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku