na 6 bochníkov
Začnite tým, že si necháte vzísť kvások. Do misky nadrobte droždie, pridajte pár lyžíc vlažného mlieka, asi lyžicu cukru a rozmiešajte na kašičku. Na teplom mieste kvások vzíde do 15 minút. Pokiaľ sa tak nestane, môžete mať zlé droždie a kvások založte znovu.
Medzitým si vo veľkej mise prichystajte zmes preosiatej múky. Utvorte uprostred jamku. Do nej vklepnite vajcia, prilejte rozpustené maslo, cukor aj citrónovú kôru. Do tejto zmesi pridajte aj celý kvások a začnite spracovávať cesto.
Podľa potreby doplňte mlieko, premiešajte a zapracujte rukou hladké nelepivé cesto. Správne kysnuté cesto je pružné, nelepí sa. Zapracujte ho ešte pár minút rukou, aby sa prirodzene zahrialo. Uložte v mise pod utierku a nechajte 45 minút kysnúť alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Teraz vytvarujte bochníky. Cesto si rozdeľte na 6 rovnako veľkých kusov. Každý bochník spracujte rukami. Utvorte menšiu placku a jej rožteky ohnite pod cesto, tým vznikne navrchu úplne hladký bochník. Na jeden plech sa vojdú 2 – 3, podľa veľkosti. Tam ich nechajte pod utierkou ďalších 15 – 20 minút kysnúť.
Teraz rozohrejte rúru na 170 stupňov. Nakysnuté bochníky poctivo potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí. Pečte 20 – 25 minút dozlatista. Kontrolujte špajľou. Ak náhodou mazanec praskne, vôbec to nevadí a platí, že mašľa napraví všetko.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.