80g celozrnnej žitnej múky
80g celozrnnej pšeničnej múky
100g hladkej špaldovej múky
3 vajíčka
100g mäkkého masla
1 lyžička vanilkovej esencie
50g prírodného trstinového cukru
1dl plnotučného mlieka
Vyšľahajte vajíčka izbovej teploty s cukrom. Tento krát v bábovke nie je žiadne kypridlo, a preto je nutné vajíčka s cukrom vyšľahať veľmi dôkladne. Trvá to dlhšie, ako je bežné, niekedy aj 20 minút. Výsledkom by mala byť pena skoro až krémovej konzistencie. Vajíčka pri šľahaní strojnásobia svoj objem a celá zmes bude slonovinovo biela až krémova.
Bokom si preosejte všetky múky, nech je bábovka nadýchaná a potom po lyžiciach pridávajte do vajíčkového krému. Pridaním múky napenenie trochu opadne, ale pokiaľ budete pridávať múku po malých častiach a jemne, nadýchanosť vydrží. Keď bude zmes už dosť hustá, začnite pridávať maslo. Postupne do cesta zapracujte aj orechy a vanilkovú arómu. Pokiaľ výsledná zmes netečie, pridajte deci vlažného plnotučného mlieka. Hustota záleží predovšetkým na veľkosti vajíčok a na tom, ako staré vajíčka sú. Podľa toho sa budú v ceste správať.
Cesto nalejte do vymastenej formy na bábovku a nechajte ho ešte na 10 minúť oddychovať. Potom pečte vo vyhriatej rúre na 160°C zhruba 20-25 minút. Kontrolujete špajľou. Vychladená bábovka sa dá krásne vyklopiť. Vďaka tomu, že ste nepoužili kypriaci prášok je táto bábovka vhodná aj pre deti do 1 roku. Naviac je to dobrý spôsob, ako do detskej stravy pomaly zapracovať orechy.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.