Svätomartinské rožteky s orechovo-jablčnou náplňou

348 Svätomartinské rožteky s orechovo-jablčnou náplňou

INGREDIENCIE

na 18 rožtekov

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 120 ml smotany na šľahanie (30 % tuku a viac)
  • 120 g chladného masla
  • štipka soli

 

Na orechovo-jablčnú náplň:

  • 100 g mletých orechov
  • 70 g práškového cukru
  • 1 nastrúhané olúpané menšie jablko
  • trocha škorice
  • 1 lyžička rumu
  • časť bielka – zhruba lyžica

Na potretie:

  • Trocha rumu a rozpusteného masla
  • Práškový cukor

POSTUP

Do veľkej misy preosejte múku, osoľte. Nastrúhajte maslo a pridajte šľahačku. Ručne alebo v robote spracujte rýchlo hladké cesto, aby maslo príliš nepovolilo. Cesto je trošku lepkavé, ale ďalšiu múku nepridávajte, takto zaistíte, že budú rožteky krehké. Cesto dajte uložiť na hodinu do chladničky.

Medzitým si pripravte náplň, stačí dobre premiešať všetky ingrediencie.

Cesto po vybratí z chladničky rozdeľte na 6 rovnakých bochníkov. Každý z nich vyvaľkajte do kruhu asi 5 mm hrubého. Každý kruh rozrežte na 6 rovnakých výsekov/trojuholníkov. Do širšieho okraja dajte lyžičku náplne a zarolujte rožtek smerom k cípu. Mierne ohnite do tvaru banánika a stlačte, aby cesto držalo pohromade.

Skladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre rozpálenej na 180 °C cca 20 – 25 minút do mierne zlatistej farby. Ešte horúce rožteky potrite rozpusteným maslom s rumom a pocukrujte.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.