Sviatočné judáše

Pečivo Veľká noc

Ingrediencie

450 g hladkej múky na kysnuté cestá

150 ml smotany

100 ml vlažného mlieka

100 g masla

40 g mletých mandlí

80 g cukru

1 vanilkový cukor

štipka soli

2 žĺtky

20 g čerstvého droždia

citrónová kôra

 

Na dokončenie:

mandle

vajce a mlieko na potretie

med alebo javorový sirup na poliatie

Použitá múka

Naše sviatočné judášky si zamilujete! Špeciálna hladká múka na kysnuté cesto v tomto recepte zaistí dokonale pružné a vláčne cesto, s ktorým sa ľahko pracuje, a judáše tak zamotá každý. Ak potrebujete návod na samotné motanie, pozrite si naše video!

Postup

Do misy robota dajte hladkú múku, cukor, vanilkový cukor a soľ. Premiešajte a v strede vytvorte jamku. Pridajte vlažné mlieko a droždie. Rozmiešajte s trochou múky na riedke cestíčko. Zakryte a nechajte asi 30 minút vzísť kvások. Mal by pekne nadobudnúť na objeme a mali by v ňom byť aj viditeľné bubliny.

Pridajte smotanu, žĺtky, rozpustené maslo (nie horúce), mleté mandle a citrónovú kôru. S pomocou hnetacieho háka vypracujte nelepivé cesto v robote, zaberie to asi 10 minút. Cesto zakryte a nechajte kysnúť (asi 90 minút), kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto rozdeľte na diely s hmotnosťou okolo 40 až 50 g. Každý diel ručne vyvaľkajte do tvaru tenkého valčeka a zmotajte do tvaru judáša. Judáše dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryte a nechajte kysnúť asi 30 až 45 minút.

Vykysnuté judášky ozdobte mandľou a potrite vajcom s mliekom. Dajte do rúry rozohriatej na 180 °C a pečte asi 15 minút dozlatista. Ešte teplé judáše potom potrite medom alebo sirupom a nechajte celkom vychladnúť.

Zavřít

Kvalita múky Babičkina voľba je našou prioritou

Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.

Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.