450 g hladkej múky na kysnuté cestá
150 ml smotany
100 ml vlažného mlieka
100 g masla
40 g mletých mandlí
80 g cukru
1 vanilkový cukor
štipka soli
2 žĺtky
20 g čerstvého droždia
citrónová kôra
Na dokončenie:
mandle
vajce a mlieko na potretie
med alebo javorový sirup na poliatie
Naše sviatočné judášky si zamilujete! Špeciálna hladká múka na kysnuté cesto v tomto recepte zaistí dokonale pružné a vláčne cesto, s ktorým sa ľahko pracuje, a judáše tak zamotá každý. Ak potrebujete návod na samotné motanie, pozrite si naše video!
Do misy robota dajte hladkú múku, cukor, vanilkový cukor a soľ. Premiešajte a v strede vytvorte jamku. Pridajte vlažné mlieko a droždie. Rozmiešajte s trochou múky na riedke cestíčko. Zakryte a nechajte asi 30 minút vzísť kvások. Mal by pekne nadobudnúť na objeme a mali by v ňom byť aj viditeľné bubliny.
Pridajte smotanu, žĺtky, rozpustené maslo (nie horúce), mleté mandle a citrónovú kôru. S pomocou hnetacieho háka vypracujte nelepivé cesto v robote, zaberie to asi 10 minút. Cesto zakryte a nechajte kysnúť (asi 90 minút), kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto rozdeľte na diely s hmotnosťou okolo 40 až 50 g. Každý diel ručne vyvaľkajte do tvaru tenkého valčeka a zmotajte do tvaru judáša. Judáše dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryte a nechajte kysnúť asi 30 až 45 minút.
Vykysnuté judášky ozdobte mandľou a potrite vajcom s mliekom. Dajte do rúry rozohriatej na 180 °C a pečte asi 15 minút dozlatista. Ešte teplé judáše potom potrite medom alebo sirupom a nechajte celkom vychladnúť.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.