Tradičné Masarykove koláčiky

Vianoce
55 Tradičné Masarykove koláčiky

Ingrediencie

  • 300 g hladkej múky na krehké pečivo
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g mäkkého masla
  • 1 žĺtok
  • celé lieskové oriešky
  • práškový cukor na obalenie
  • hnedý cukor na obalenie

Postup

Tradičné české koláčiky sa u nás pečú už dobré storočie. Sú jednoduché a celkom rýchlo hotové. Ideálny druh, ktorý zvládnete aj na poslednú chvíľu.

Celé lieskové oriešky najlepšie na noc namočte do studenej vody. Ak máte nelúpané, ešte lepšie je dať ich na 10 minút do rúry pri 160 °C, potom ich ľahko olúpete. Jemne pražené oriešky majú navyše lepšiu chuť aj vôňu.

Zo všetkých uvedených surovín vypracujte hladké cesto, lieskové oriešky pridajte nakoniec. Potom cesto rozdeľte na tri diely. Z každého vyvaľkajte valček s priemerom 5 cm. Zabaľte do fólie alebo voskovaného obrúska a nechajte cez noc v chlade stuhnúť.

Rozohrejte rúru na 170 °C. Na doske ostrým nožom krájajte pravidelné kolieska hrubé asi 5 mm. Potom na vymazanom plechu upečte. Trvá to asi 10 – 15 minút. Ešte vlažné obaľujte v zmesi cukru.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku