Trhanec s jablkami

Jablká Škorica Veľká noc
199 Trhanec s jablkami

Ingrediencie

na 2 porcie

  • 2 jablká
  • 50 g hrozienok (nemusí byť)
  • 240 g hladkej múky
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • lyžička škorice
  • 1 lyžica domáceho vanilkového cukru/trocha semienok (nedávajte vanilín, radšej vynechajte úplne)
  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 4 vajcia – žĺtky a bielky zvlášť
  • Na dokončenie:
  • maslo na pečenie
  • práškový cukor na posypanie

Postup

V mise premiešajte múku, krupicový cukor a škoricu. Pridajte žĺtky, mlieko a prepracujte dohladka. Ak máte chuť, môžete hrozienka ešte na chvíľu ponoriť do rumu. Z bielkov vyšľahajte sneh a opatrne vmiešajte do cesta. Nechajte odležať a medzitým nakrájajte jablká na tenšie plátky.

Teraz záleží na veľkosti panvice: ak máte dosť veľkú, môžete robiť obe porcie naraz, prípadne zmes rozdeľte a pripravte každú porciu zvlášť. Na panvičke nechajte rozpustiť maslo, vložte jablká a krátko ich orestujte domäkka. Pridajte cukor a nechajte pomaly karamelizovať. Potom vlejte cesto, zasypte ich hrozienkami a na nízkom plameni nechajte trhanec pomaly zospodu zozlatnúť. Obráťte a minútku dopekajte aj spodnú časť. Trhanec natrhajte hranou obracačky a servírujte.

Povesť Cisársky trhanec sa preslávil predovšetkým v Rakúsku, ale aj my máme svoju verziu. Jej vznik sa viaže k veľkonočným sviatkom. Tie sa podľa tradícií začínajú Škaredou stredou. Trhanec – teda škaredá, potrhaná omeleta – bol klasickými raňajkami v tento deň. Nie je však dôvod škarediť sa, ide totiž o vynikajúce raňajky.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku