Trojkráľový koláč

297 Trojkráľový koláč

Ingrediencie

na 1 koláč s priemerom 24 cm

  • 250 g hladkej múky Babičkina voľba na krehké pečivo
  • 1 lyžicu cukru
  • štipku soli
  • na špičku noža jedlej sódy
  • 1 žĺtok
  • 160 g zmäknutého masla
  • 3 lyžice mlieka
  • nastrúhanú kôru zo ¼ citróna
  • 400 – 450 g olúpaného jablka
  • škoricu
  • vajcia na potretie

Postup

Z múky, cukru, soli, sódy, žĺtka, masla a mlieka vypracujte cesto. Zabaľte do fólie a nechajte hodinu v chladničke odležať.

Z cesta oddeľte 2/3, ktorými vyložíte tortovú formu. Tú si radšej vopred zospodu vyložte papierom na pečenie. Zarovnajte okraje.

Nastrúhajte jablká, jemne posypte škoricou a premiešajte. Jablkami naplňte cestom vyloženú formu. Vložte na ľubovoľné miesto „poklad“ – peniažtek, ozdôbky, fazuľu…

Zo zvyšnej tretiny cesta vyvaľkajte tenký plát. Ním prikryte koláč a okraje odstráňte. Potrite rozšľahaným vajcom. Zo zvyšného cesta môžete vytvoriť ozdoby, ktorými koláč dozdobíte tak, aby pripomínal korunu.

Vložte do rúry predhriatej na 180°C a pečte 40 minút.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku