300 g hladkej múky
150 g práškového cukru
110 g mletých orechov (vlašských, lieskových, mandlí)
200 g masla
+ formičky na medvedie labky
Začnite prípravou cesta. V hlbokej mise preosejte múku s práškovým cukrom. Prisypte najemno namleté lieskové orechy a nakrájané zmäknuté maslo. Cesto spracujte buď hnetačom v robote, alebo ručne takto: špičkami prstov spracujte cesto na pomyselnú mrveničku a potom ho spojte pomocou hrany dlane.
Môžete zapojiť aj techniku frezáže – vtretie masla do cesta a opakované roztieranie dlaňou. Vytvorte guľu a zabaľte ju do dvoch vrstiev potravinovej fólie. Takto pripravené cesto by malo odpočívať v chladničke minimálne 2 hodiny, ale lepšie je nechať ho v nej cez noc.
Po odležaní môžete piecť. Z tohto cesta môžete tvarovať rožteky, plnené orechy, medvedie labky, madlenky, polmesiačiky a ďalšie koláče.
Rúru predhrejte na 160 stupňov. Cesto natlačte do formičiek tak z dvoch tretín a uprostred nechajte jamku, počas pečenia sa trochu zdvihne. Pečte asi 8 minút. Hotové ešte za tepla vyklepnite z formičiek a nechajte vychladnúť na mriežke.
Ak pečiete rožteky, použite vychladnuté cesto a tvarujte jednotlivé menšie rožteky, ako ste zvyknutí, alebo môžete cesto vyvaľkať a vykrajovať kolieskom polmesiačiky.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.