Univerzálne orechové cesto

Ořechy Vianoce
177 Univerzálne orechové cesto

Ingrediencie

300 g hladkej múky

150 g práškového cukru

110 g mletých orechov (vlašských, lieskových, mandlí)

200 g masla

+ formičky na medvedie labky

Použitá múka

BIO alternativa

Postup

Začnite prípravou cesta. V hlbokej mise preosejte múku s práškovým cukrom. Prisypte najemno namleté lieskové orechy a nakrájané zmäknuté maslo. Cesto spracujte buď hnetačom v robote, alebo ručne takto: špičkami prstov spracujte cesto na pomyselnú mrveničku a potom ho spojte pomocou hrany dlane.

Môžete zapojiť aj techniku frezáže – vtretie masla do cesta a opakované roztieranie dlaňou. Vytvorte guľu a zabaľte ju do dvoch vrstiev potravinovej fólie. Takto pripravené cesto by malo odpočívať v chladničke minimálne 2 hodiny, ale lepšie je nechať ho v nej cez noc.

Po odležaní môžete piecť. Z tohto cesta môžete tvarovať rožteky, plnené orechy, medvedie labky, madlenky, polmesiačiky a ďalšie koláče.

Rúru predhrejte na 160 stupňov. Cesto natlačte do formičiek tak z dvoch tretín a uprostred nechajte jamku, počas pečenia sa trochu zdvihne. Pečte asi 8 minút. Hotové ešte za tepla vyklepnite z formičiek a nechajte vychladnúť na mriežke.

Ak pečiete rožteky, použite vychladnuté cesto a tvarujte jednotlivé menšie rožteky, ako ste zvyknutí, alebo môžete cesto vyvaľkať a vykrajovať kolieskom polmesiačiky.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.