Vanilkové rožky s vlašskými orechmi

Vianoce

Ingrediencie

350 g hladkej múky

160 g studeného masla

100 g práškového cukru

100 g vylúpaných vlašských orechov

50 g studenej masti

1 vajce

Na obalenie:

100 g práškového cukru

2 vanilkové cukry

Postup

Orechy nameľte s polovicou práškového cukru najemno. Nemeľte ich zbytočne dlho, aby nevytvorili mastnú pastu. Cukor na obalenie zmiešajte s vanilkovým cukrom a dajte bokom.

Do misy dajte múku, mleté orechy a zvyšný cukor. Pridajte maslo nakrájané na kocky, masť a vajce. Premiešajte a rukami vypracujte cesto. Nie zbytočne dlho a len tak, aby sa maslo dobre prepojilo so zvyškom zmesi.

Hotové cesto príde do fólie a za okno (alebo do chladničky). Dajte mu tam v pokoji aspoň pár hodín alebo pokojne do druhého dňa. Pred tvarovaním rožtekov si potom zapnite rúru na 180 °C.

Z cesta si postupne odoberajte väčšie kusy a vyvaľkajte ich na hrubšie valčeky. Tie potom rozvaľkajte ešte viac (okolo 1 cm na hrúbku) a rozdeľte na malé kúsky (asi 3 až 4 cm na dĺžku). Tieto kúsky ešte dotvarujte dlaňou a stočte do ukážkových rožtekov, ktoré poukladajte na plech. Rožteky v rúre trošku narastú, takže s tým počítajte. Nerobte ich priveľmi tučné a ani ich na seba na plechu veľmi nesardinkujte, nech sa nezlepia.

Rožteky pečte asi 10 až 15 minút. Vždy ich však strážte, pretože každá rúra pečie inak. Rožteky sa pečú doružova a na spodnej strane budú len svetlučko hnedé (nie viac).

Upečené rožteky vyberte z rúry a nechajte trošičku vydýchnuť. Ešte teplé ich potom obaľte v pripravenom vanilkovom cukre. Obalené rožteky nechajte úplne vychladnúť a preložte do papierovej škatule z vianočnej kolekcie. Skladujte ich v chlade a podeľte sa o ne so všetkými okolo.

Tip

Prečo sa cesto na rožteky pri vaľkaní občas mrví a nedrží pokope? Mrvenie surového cesta ovplyvňuje jeho teplota, miera vyhnetenia cesta a jemnosť namletia orechov. Pri spracovaní teda nechajte cesto vždy povoliť, zároveň ho však nenechajte úplne prehriať na izbovú teplotu. Orechy nameľte čo najjemnejšie (pomáha prídavok cukru) a cesto pri spracovaní nehneťte príliš dlho.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku