Veľkonočný chlieb s žihľavou

Veľká noc
179 Veľkonočný chlieb s žihľavou

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky na kysnuté cesto
  • 350 ml teplej vody
  • 1 vrecúško sušeného droždia na 500 g múky alebo 1/2 kocky
  • 2,5 zarovnanej kávovej lyžičky soli
  • hrsť vlašských orechov
  • hrsť mladej žihľavy alebo pesto z mladej žihľavy
  • hrsť petržlenovej vňate
  • olivový olej

Postup

Odvážte si múku, nasypte ju do väčšej misy a prilejte vodu. Prisypte do misy droždie, soľ a pomaly hneťte asi 10 minút. Ak je cesto hotové, pridajte ešte hrsť vlašských orechov.

Vezmite väčšiu misu, nalejte do nej horúcu vodu a do nej vložte misu s cestom, ktoré prikryte utierkou. Vďaka teplej vode cesto rýchlejšie vykysne a po cca hodine zdvojnásobí svoj objem.

Pripravte si formu na pečenie chleba (napr. Ako na biskupský chlebíček). Do nej nalejte polievkovú lyžicu olivového oleja a štetcom rozotrite po celej ploche. Do formy vložte polovicu cesta a rozprestrite ho. Pridajte hrsť nasekaných mladej žihľavy alebo polievkovú lyžicu pesta, navrch ešte nasekanú petržlenovú vňať a opäť rozotrite po celej ploche a pokvapkajte lyžicou olivového oleja.

Na bylinky uložte zvyšnú polovicu cesta, rozprestrite a nechajte ešte kysnúť.

Predhrejte si rúru na 180°C. Chlieb navrchu pokvapkajte olivovým olejom, posypte orechmi a nechajte piecť asi 20 minút.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku