Veľkonočné cupcakes s lyofilizovanými jahodami

Veľká noc
214 Veľkonočné cupcakes s lyofilizovanými jahodami

INGREDIENCIE

na 12 cupcakes:

  • 2 vajíčka od šťastných sliepočiek
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 60 g vychladeného rozpusteného masla
  • 1 tobolka vanilky
  • 1 bio citrón
  • 80 g trstinového cukru
  • 250 g hladkej špaldovej múky

Na dozdobenie:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g – 150 g práškového cukru s vanilkou
  • 100 g mäkkého masla (asi hodinu z chladničky)
  • 1 dl smotany na šľahanie
  • 2 lyžice lyofilizovaných jahôd (mrazom sušené ovocie)
  • ďalej jedlé kvety alebo drobné lístočky byliniek, ako je mäta alebo medovka

POSTUP

Najprv dajte predhrievať rúru na 170 °C. A začnite spracovávať cesto. Šľahajte celé vajcia s cukrom do peny. Trvá to asi 10 minút podľa sily robota. Vznikne takmer dvojnásobná hmota, nadýchaná pena. Tento našľahaný krém zastúpi kypridlo v ceste. Do krému zašľahajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo.

Keď je základná zmes hladká, pridajte mlieko a postupne múku. Nakoniec vmiešajte nastrúhanú kôru – len žltú časť, z celého citróna. Ten buď dôkladne umyte, alebo ideálne kúpte chemicky neošetrený – z biologického poľnohospodárstva.

Košíčky plňte z dvoch tretín a snažte sa mať vo všetkých rovnaké množstvo cesta. Pečte pomaly uprostred rúry asi 20 minút. Kontrolujte špajľou a prípadne nechajte pár minút dôjsť. Na mriežke nechajte muffiny celkom vychladnúť.

Medzitým si pripravte krém. Šľahačom spracujte mascarpone, zmäknuté maslo (oboje v rovnakej teplote, aby sa krém nezrazil), šľahačku a cukor až vyšľahaný maslový krém podľa vlastnej chuti ešte doslaďte a môžete v závere pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy. Predovšetkým je dôležité krém neprešľahať, musí jemne stekať zo stierky. Vrecúško s hviezdicovou koncovkou bohato ozdobte krémom, na záver posypte popraškom z lyofilizovaných malín alebo jahôd. Dokončte pár lístočkami byliniek alebo kvetov.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku