na 2 porcie:
Na potretie povrchu pred pečením:
Najprv začnite kváskom – pridajte trochu mlieka, pokojne ho mierne prehrejte – na prst, teplota nesmie presiahnuť 40 stupňov C, inak znehodnotí droždie. K tomu pridajte nadrobené droždie, lyžicu cukru a dajte na teplé miesto. Stačí 15 minút a kvások krásne narastie. Ak sa tak nestane, máte zlé alebo staršie droždie a je znehodnotené. Vyhoďte ho a začnite znovu s novým.
Na cesto rozpusťte v rajnici maslo a dajte bokom schladiť. Medzitým odvážte a preosejte do hlbokej misy múku, pridajte vajce a cukor. Nakoniec aj maslo a kvások. Do misy nalejte 200 ml mlieka, budete však asi ešte prilievať. Cesto zapracujte hnetačom – a to poriadne, musí byť hladké, jednotné, pružné a nesmie sa nikde mrviť (tu si pomôžte ďalším mliekom). Takto hotové nechajte pod utierkou kysnúť hodinu na teplom mieste alebo v rúre, ak má program kysnutia.
Keď cesto vykysne, rozohrejte rúru na 160 stupňov C. Vykysnuté cesto rozdeľte na 12 bochníkov. Každý bochník potom rozdeľte na 3 rovnaké kusy, môžete si vždy pomôcť váhou. Jednotlivé kúsky rukou na doske vyvaľkajte na úzke pramene. Ideálne dlhé viac ako 30 cm. Každé tri pramene zapleťte ako klasický vrkoč. Na jednej strane nechajte koniec rozdelený, na strane druhej zasuňte okraj naspodok. Nechajte pred pečením kysnúť ešte 10 – 15 minút pod utierkou na plechu.
Pred vložením do rúry potrite korbáče vajcom rozšľahaným s vajcom. Pečte 15 minút dozlatista, podľa potreby regulujte nastavenie rúry až na 180 stupňov C. Vychladené korbáče môžete dozdobiť mašľou. Podávajte s maslom a kakaom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.