Veľkonočné vtáčiky

Veľká noc
228 Veľkonočné vtáčiky

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky na kysnuté cesto
  • 100 g cukru kryštál
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 100 g rozpusteného masla
  • 1 vajce + 1 žĺtok na potretie
  • 10 g droždia
  • hrozienka, mandle
  • štipka soli

Postup

Zmiešajte droždie, lyžicu múky, lyžicu cukru a trochu mlieka a nechajte vzísť kvások.

V mise zmiešajte zvyšnú múku, prilejte maslo, soľ, žĺtok a na záver aj kvások. Zmes vypracujte na nelepivé cesto, zakryte a nechajte na teplom mieste vykysnúť.

Na pomúčenej doske prepracujte cesto, rozdeľte ho na menšie kúsky (cca ako orech) a ušúľajte z nich dlhšie valčeky. Uvážte na ňom uzlík a palcom vytvarujte jamku pre hlavičku. Na záver na miesto očí vtlačte menšie hrozienka a nechajte vtáčiky kysnúť ďalších 5-10 minút.

Plech vysteľte papierom na pečenie a predhrejte rúru na 180°C. Medzitým rozmiestnite vtáčiky na plech a potrite ich rozšľahaným žĺtkom. Pečte asi 20 minút.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku