na lístkové cesto:
na náplň:
Začnite prípravou lístkového cesta. Niet sa čoho báť. Keď budete mať všetko pripravené, je to jednoduché, len je dôležité dodržať postup. Zvlášť si vytvoríte maslovú guľu. Z 25 g múky a 100 g masla pripravte mrvenicu a postupne uhneťte guľu. Tú dajte do chladničky. Zo zvyšných 100 g múky a 50 – 75 ml ľadovej vody a soli vypracujte cesto. Vodu prilievajte postupne a pracujte špičkami prstov rýchlo, aby ste vodu príliš neohrievali vlastným teplom. Cesto nehneťte.
Z oboch ciest teraz vytvorte menší obdĺžnik s centimetrovou hrúbkou, odhadom asi 20 × 30 cm. Nebojte sa pomôcť si na začiatku väčším množstvom múky na dosku aj valček. Začnite so skladmi dlhších strán do stredu – v dvadsaťminútových intervaloch ich robte opakovane 3× tak, aby boli na sebe štyri vrstvy. Medzi jednotlivými opakovaniami uchovávajte cesto vo fólii v chladničke. Po treťom opakovaní je cesto hotové. Také vám v chladničke vydrží krásne až 5 dní, a dokonca niekoľko týždňov v mrazničke.
Na veľkonočný koláč so špenátom budete potrebovať okrúhlu formu s priemerom okolo 20 centimetrov, ideálne menšiu tortovú formu. Tú si hojne vymažte maslom a vysypte múkou vrátane stien. Takto pripravenú formu vyložte lístkovým cestom, opäť vrátane stien. Na to spotrebujete asi 2/3 pripraveného cesta. Poslednú tretinu si schovajte na zaklopenie koláča. Teraz si tiež začnite predhrievať rúru na 180 stupňov C.
Na náplň sparte v sitku listy špenátu, nechajte odkvapkať, jemne vyžmýkajte a nasekajte nadrobno. Baby špenát ani sekať nemusíte. V mise zmiešajte so strúhankou, ricottou, parmezánom a dvoma vajcami, osoľte, okoreňte a pridajte strúhaný muškátový oriešok. Celú náplň opatrne stierkou stiahnite do formy, v pravidelných rozstupoch si vytvorte tri jamky a vyklepnite do nich opatrne zvyšné vajcia. Zvyškom cesta náplň zaklopte a pri krajoch opatrne pritlačte. Kúskami cesta môžete vrch koláča aj ozdobiť. Párkrát cesto poprepichujte vidličkou. Na záver celý povrch potrite rozšľahaným vajcom a pečte 45 minút, kým nezozlatne.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.