Veľkonočný koláč so špenátom a ricottou

Veľká noc
367 Veľkonočný koláč so špenátom a ricottou

Ingrediencie

na lístkové cesto:

  • 125 g hladkej múky 00
  • 100 g masla
  • štipka soli

na náplň:

  • 500 g špenátu
  • 2 lyžice strúhanky namočenej do mlieka a vyžmýkanej
  • 300 g ricotty
  • 3 lyžice strúhaného parmezánu
  • 5 menších vajec
  • soľ a čierne korenie, strúhaný muškátový oriešok

Použitá múka

BIO alternativa

Postup

Začnite prípravou lístkového cesta. Niet sa čoho báť. Keď budete mať všetko pripravené, je to jednoduché, len je dôležité dodržať postup. Zvlášť si vytvoríte maslovú guľu. Z 25 g múky a 100 g masla pripravte mrvenicu a postupne uhneťte guľu. Tú dajte do chladničky. Zo zvyšných 100 g múky a 50 – 75 ml ľadovej vody a soli vypracujte cesto. Vodu prilievajte postupne a pracujte špičkami prstov rýchlo, aby ste vodu príliš neohrievali vlastným teplom. Cesto nehneťte.

Z oboch ciest teraz vytvorte menší obdĺžnik s centimetrovou hrúbkou, odhadom asi 20 × 30 cm. Nebojte sa pomôcť si na začiatku väčším množstvom múky na dosku aj valček. Začnite so skladmi dlhších strán do stredu – v dvadsaťminútových intervaloch ich robte opakovane 3× tak, aby boli na sebe štyri vrstvy. Medzi jednotlivými opakovaniami uchovávajte cesto vo fólii v chladničke. Po treťom opakovaní je cesto hotové. Také vám v chladničke vydrží krásne až 5 dní, a dokonca niekoľko týždňov v mrazničke.

Na veľkonočný koláč so špenátom budete potrebovať okrúhlu formu s priemerom okolo 20 centimetrov, ideálne menšiu tortovú formu. Tú si hojne vymažte maslom a vysypte múkou vrátane stien. Takto pripravenú formu vyložte lístkovým cestom, opäť vrátane stien. Na to spotrebujete asi 2/3 pripraveného cesta. Poslednú tretinu si schovajte na zaklopenie koláča. Teraz si tiež začnite predhrievať rúru na 180 stupňov C.

Na náplň sparte v sitku listy špenátu, nechajte odkvapkať, jemne vyžmýkajte a nasekajte nadrobno. Baby špenát ani sekať nemusíte. V mise zmiešajte so strúhankou, ricottou, parmezánom a dvoma vajcami, osoľte, okoreňte a pridajte strúhaný muškátový oriešok. Celú náplň opatrne stierkou stiahnite do formy, v pravidelných rozstupoch si vytvorte tri jamky a vyklepnite do nich opatrne zvyšné vajcia. Zvyškom cesta náplň zaklopte a pri krajoch opatrne pritlačte. Kúskami cesta môžete vrch koláča aj ozdobiť. Párkrát cesto poprepichujte vidličkou. Na záver celý povrch potrite rozšľahaným vajcom a pečte 45 minút, kým nezozlatne.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.