1 kocka droždia
100 g cukru krupice
200 ml vlažného mlieka
500 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
2 lyžice rumu
50 g hrozienok
tobolka vanilky
štipka soli
kôra z 1 bio citróna, šťava z 1 polovice citróna
3 žĺtky
50 g pokrájaných olúpaných mandlí
150 g rozpusteného masla
1 žĺtok na potretie
Tradičný nadýchaný bochník s orieškami a hrozienkami nesmie chýbať počas Veľkej noci na našom sviatočnom stole. Vďaka našej múke na kysnuté cesto bude mazanec vláčny a kyprý, s cestom sa navyše bude dať krásne pracovať. Kysnutých ciest sa nemusíte báť, s naším receptom sa vám zaručene podarí.
Hrozienka namočte asi na hodinu do rumu.
Do misky nalejte časť vlažného mlieka, pridajte lyžičku cukru, droždia a 2 lyžice múky. Dôkladne zamiešajte a nechajte vzísť kvások.
Múku zmiešajte so soľou, cukrom, citrónovou kôrou a šťavou, semienkami vanilky, hrozienkami, žĺtkami, maslom, kváskom a zvyšným mliekom. Cesto dôkladne uhneťte, ideálne v robote (cca 5 minút), poprípade v ruke vareškou (to chce však minimálne 10 minút). Výsledné cesto musí mať lesklú, hladkú konzistenciu a nesmie sa lepiť. Cesto nechajte vykysnúť na dvojnásobok (cca 1 – 2 hodiny podľa teploty v miestnosti).
Vykysnuté cesto spracujte na bochník, presuňte ho na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte kysnúť ešte pol hodiny. Predhrejte rúru na 200 °C. Mazanec potrite žĺtkom, posypte plátkami mandlí a dajte piecť. Desať minút pečte sprudka pri 200 °C, potom zmiernite teplotu na 160 °C a zvoľna dopečte (celkovo cca 45 minút, konkrétny čas pečenia prispôsobte rúre).
Po upečení nechajte pozvoľna vychladnúť a posypte práškovým cukrom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.