Veľkonočný mazanec

Pečivo Veľká noc

Ingrediencie

1 kocka droždia

100 g cukru krupice

200 ml vlažného mlieka

500 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto

2 lyžice rumu

50 g hrozienok

tobolka vanilky

štipka soli

kôra z 1 bio citróna, šťava z 1 polovice citróna

3 žĺtky

50 g pokrájaných olúpaných mandlí

150 g rozpusteného masla

1 žĺtok na potretie

Použitá múka

Tradičný nadýchaný bochník s orieškami a hrozienkami nesmie chýbať počas Veľkej noci na našom sviatočnom stole. Vďaka našej múke na kysnuté cesto bude mazanec vláčny a kyprý, s cestom sa navyše bude dať krásne pracovať. Kysnutých ciest sa nemusíte báť, s naším receptom sa vám zaručene podarí.

Postup

Hrozienka namočte asi na hodinu do rumu.

Do misky nalejte časť vlažného mlieka, pridajte lyžičku cukru, droždia a 2 lyžice múky. Dôkladne zamiešajte a nechajte vzísť kvások.

Múku zmiešajte so soľou, cukrom, citrónovou kôrou a šťavou, semienkami vanilky, hrozienkami, žĺtkami, maslom, kváskom a zvyšným mliekom. Cesto dôkladne uhneťte, ideálne v robote (cca 5 minút), poprípade v ruke vareškou (to chce však minimálne 10 minút). Výsledné cesto musí mať lesklú, hladkú konzistenciu a nesmie sa lepiť. Cesto nechajte vykysnúť na dvojnásobok (cca 1 – 2 hodiny podľa teploty v miestnosti).

Vykysnuté cesto spracujte na bochník, presuňte ho na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte kysnúť ešte pol hodiny. Predhrejte rúru na 200 °C. Mazanec potrite žĺtkom, posypte plátkami mandlí a dajte piecť. Desať minút pečte sprudka pri 200 °C, potom zmiernite teplotu na 160 °C a zvoľna dopečte (celkovo cca 45 minút, konkrétny čas pečenia prispôsobte rúre).

Po upečení nechajte pozvoľna vychladnúť a posypte práškovým cukrom.

Zavřít

Kvalita múky Babičkina voľba je našou prioritou

Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.

Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.