500 g hladkej múky na kysnuté cestá
70 g cukru
225 ml mlieka
1 vajce a 1 žľtok
50 g zmäknutého masla
30 g čerstvého droždia
Na potretie povrchu pred pečením: 1 bielok a 1 lyžica mlieka
Nasypte múku do misy a v jamke pripravte kvások. Do jamky nalejte vlažné mlieko, rozdrobte droždie a pridajte cukor. Nechajte odpočívať na teplom mieste 10–15 minút. Do misy alebo kuchynského robota pridajte všetky zvyšné suroviny a vypracujte hladké, nelepivé a pružné cesto. Práve tieto vlastnosti podporuje hladká múka na kysnuté cestá. Nechajte kysnúť pod utierkou na teplom mieste 60 minút.
Keď cesto vykysne, predhrejte rúru na 170 °C. Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 rovnako veľké časti, vyvaľkajte z nich asi 60 cm dlhé valčeky a zapleťte do vrkoča. Spojte do kruhu. Nechajte kysnúť ešte 10–15 minút pod utierkou na plechu. Pred vložením do rúry potrite rozšľahaným bielkom a pečte 15 minút dozlatista.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.