Venčeky so žĺtkovým krémom

72 Venčeky so žĺtkovým krémom

Ingrediencie

na 15 kusov

Odpaľované cesto:

  • 125 g hladkej múky
  • 150 g vody
  • 70 g oleja
  • 175 g vajec (asi 3 kusy)
  • štipka soli

Žĺtkový krém:

  • 120 g žĺtkov (z 5 – 6 vajec, podľa veľkosti)
  • 80 g práškového cukru s vanilkou (alebo kombinácia s vanilkovým cukrom)
  • 430 g plnotučného mlieka
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 30 g masla

Ďalej potrebujete papier na pečenie a zdobiace vrecúško so zubatou špičkou.

POSTUP

Odpaľované cesto nie je také zložité, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Pripravte si hrubostennú rajnicu. Do nej mlieko, vodu, štipku soli a maslo. Za priebežného miešania priveďte zmes do varu. Len čo začne zmes vrieť, ihneď pridajte naraz celé množstvo múky a začnite takzvane odpaľovať – teda za stáleho miešania varte zmes na miernom plameni. Od hrnca určite neodchádzajte, naopak, je potrebný neustály pohyb vareškou alebo stierkou tak, aby sa cesto zjednotilo, ale nepripaľovalo sa k stenám hrnca.

Potom preložte hrudku cesta do robota a nechajte ju v ňom vychladnúť. Cesto by malo mať teplotu približne „na prst“ – to znamená, že pri dotyku nijako nepáli, len je pocitovo teplé. Teraz k nemu pri pomalom hnetení pridávajte postupne všetky vajcia. Vždy pridajte ďalšie až vtedy, keď sa predchádzajúce celkom zapracuje.

Venčeky tvorte pomocou zdobiaceho vrecúška. Vytvorte koliesko na papieri na pečenie, nie je nutné mať prílišné rozostupy, venčeky narastú len trošku. Ideálny priemer venčeka je asi 7 cm. Môžete si na papier predkresliť kolieska, aby ste mali istotu, že bude jeden ako druhý. Pečte v predhriatej rúre pri 170 °C asi 35 minút. Počas pečenia rúru neotvárajte.

Po vychladnutí si pripravte žĺtkový krém. Vanilkový cukor s mliekom zahrejte v hrnci. Ak chcete, je možné použiť aj pravú vanilku. Žĺtky, cukor a škrob si zatiaľ prešľahajte v miske. Na túto zmes nalejte ohriate mlieko a zašľahajte dohromady dohladka. Vráťte späť do hrnca a priveďte do varu. Minútu miešajte vo vare a stiahnite. Vmiešajte maslo a nechajte na chladnom mieste celkom vychladnúť. Je vhodné počas chladnutia 1× – 2× prešľahať.

Venčeky pozdĺžne rozrežte, zdobiacim vrecúškom ich naplňte krémom a zaklopte vrchnou časťou venčeka. Uložte do chladnej špajze a pred podávaním jemne pocukrujte.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku