Vianočka s lieskovými orieškami a hrozienkami

Vianoce

Ingrediencie

  • 375 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • 30 g čerstvého droždia
  • 80 g krupicového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 80 g masla
  • 40 g hrozienok máčaných v rume
  • 40 g mletých lieskových orieškov
  • 1 lyžička bourbon vanilky
  • 2 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • štipka soli

Na dokončenie:

  • plátky mandlí
  • práškový cukor

Postup

Múku nasypte cez sito do misy, uprostred utvorte jamku a rozdrobte do nej droždie. Zasypte lyžicou z odmeranej dávky cukru, prilejte trochu vlažného mlieka a zahrňte troškou múky z misy. Nechajte v teple vzísť kvások, trvá to asi 10 minút. Ak sa za ten čas nič nestane, je kvások nefunkčný a je potrebné začať znovu.

Teraz pridajte zostávajúci cukor, vanilku, kôru z citróna a soľ. Dolejte zvyšok vlažného mlieka, rozohriate maslo a všetko vypracujte ideálne v robote na hladké cesto. Nechajte ho pracovať na nižšie otáčky, kým nie je cesto kompaktné a nelepivé. Nakoniec zapracujte aj hrozienka máčané v rume, bez tekutiny, a oriešky. Preložte späť do misy, zľahka zaprášte múkou a v teple nechajte kysnúť minimálne 60 minút.

Potom cesto rozdeľte na 4 diely, utvorte z nich dlhé valčeky a zapleťte. Postup si môžete presne zobraziť v našom videorecepte. Potrite vyšľahaným vajcom a zasypte plátkami mandlí. Nechajte na plechu vyloženom papierom na pečenie ešte 25 minút kysnúť. Potom pečte v rúre predhriatej na 180 °C najprv 10 minút, potom znížte teplotu na 160 °C a pečte dozlatista, dohromady asi 30 minút. Kontrolujte špajľou.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku