Vianočné linecké koláčiky

Vianoce

Ingrediencie

300 g hladkej pšeničnej múky

200 g masla (nakrájaného na kocky)

100 g práškového cukru

2 žĺtky

citrónová kôra

Postup

Do misy dajte všetky suroviny a postupne vypracujte pekné súdržné cesto. Cesto na linecké nehneťte zbytočne dlho. Stačí len toľko, aby boli suroviny (a hlavne maslo) spojené. Hotové cesto zabaľte do fólie a dajte odležať do chladničky (stačí na hodinu, ale pokojne aj cez noc).

Odležané cesto nechajte chvíľu povoliť pri izbovej teplote a na pomúčenej doske ho rozvaľkajte valčekom na plát hrubý asi 3 až 5 mm. Z cesta vykrajujte kolieska (alebo srdiečka). Do polovice z nich potom ešte menšou vykrajovačkou urobte dierku. Zvyšné cesto spojte a spracujte znovu.

Vykrojené tvary rozložte na plech s miernymi rozostupmi a dajte piecť do rúry rozohriatej na 160 °C. Cesto je tenké, tak ho treba strážiť. Pečte doružova asi 10 až 15 minút.

Upečené linecké nechajte úplne vychladnúť. Potrite marmeládou, zlepte a uschovajte do škatule vyloženej papierovými obrúskami. Linecké v kontakte s marmeládou postupne zmäkne. Keď ho posypete práškovým cukrom, tak bude mäknúť ešte rýchlejšie.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku