na 4 –5 plechov perníčkov
Poleva:
Vajcia sú do cesta najlepšie v izbovej teplote. Preto ich vyberte z chladničky dve hodiny pred prípravou cesta.
Múku a práškový cukor preosejte, aby cesto nemalo zbytočné hrudky. Zo všetkých ingrediencií vypracujte hladké cesto. Je dôležité, aby bol med tekutý. Pokiaľ máte doma scukornatený, je lepšie ho vo vodnom kúpeli najprv nechať skvapalnieť. Med ovplyvňuje to, aké mäkké perníčky budú.
Cesto na perníčky je najlepšie nechať odležať v chladničke minimálne 6 hodín, alebo ešte lepšie cez noc.
Po vybratí cesta z chladničky zapnite rúru na 160 °C. Cesto zľahka prepracujte rukou a nechajte ho povoliť. Teplými dlaňami sa cesto zahreje a ľahko sa potom vyvaľká. Nepodsypávajte príliš, alebo ešte lepšie vôbec, aby posledné perníčky neboli príliš múčne.
Vyvaľkajte cesto asi 5 mm vysoké a vykrajujte obľúbené tvary. Perníčky mierne narastú, tak ich ukladajte na plech s papierom na pečenie s miernymi rozstupmi. Pečte asi 8 minút (môže sa mierne líšiť podľa veľkosti tvarov a vašej rúry). Vychladené perníčky uchovávajte v chladničke v chlade. Pre ich mäkkosť odporúčam pridať do škatule rozpolené jabĺčko.
Na polevu rozšľahajte bielok so soľou do polotuha, potom pridajte cukor (pozor, musí byť celkom bez hrudiek, najlepšie je ho preosiať) a pár kvapiek citróna a vyšľahajte hladkú polevu. Zdobte vrecúškom s čo najmenším otvorom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.