230 g hladkej múky
140 g medu
60 g masla
2 vajcia
2 lyžičky perníkového korenia
2 lyžičky kakaa
3/4 lyžičky prášku do pečiva
Na polevu a perníkový rum:
75 g práškového cukru
rum
klinček, badián, škorica, aníz
tobolka vanilky (stačí použitá, bez zrniečok)
Presný pomer na korenie do rumu nie je veľmi dôležitý a bude vám stačiť len pár kúskov korenia. A, samozrejme, platí, že namiesto klasického rumu môžete kedykoľvek siahnuť po niečom lepšom.
Med a maslo dajte do misky a rozohrejte vo vodnom kúpeli (alebo na veľmi miernom plameni). Nechajte chvíľku vychladnúť. Maslo s medom by nemalo byť horúce, zároveň však musí zostať tekuté.
Do misky dajte múku. Pridajte perníkové korenie, kakao, prášok do pečiva a premiešajte. Pridajte vajcia, rozpustené maslo s medom a s pomocou varešky alebo lyžice dôkladne premiešajte. Cesto sa bude veľmi lepiť a bude sa vám zdať príšerne riedke, tak sa nezľaknite. Zakryte fóliou a dajte aspoň na 45 minút do chladničky.
Do rajnice nalejte trochu rumu (stačí deci, pokiaľ s ním nebudete mať ďalšie nekalé plány), pridajte korenie a nakrájanú tobolku vanilky. Priveďte do varu. Odstavte, nechajte vychladnúť a všetko korenie vyberte. Rúru rozohrejte na 170 °C.
Cesto v chladničke medzitým pekne stuhne a prestane sa lepiť. Preložte ho na pomúčenú dosku a krátko prehneťte. S pomocou valčeka rozvaľkajte na plát asi pol centimetra hrubý. Postrážte si, nech sa vám rozvaľkaný plát neprilepí na dosku (vykrojené tvary by sa potom zle prenášali na plech).
S pomocou vykrajovačiek vykrojte jednotlivé perníčky, ktoré opatrne preneste na plech. Dajte do rozohriatej rúry a pečte 8 minút (pre väčšie perníčky pokojne aj 10 minút).
Do misky dajte práškový cukor a za stáleho miešania pridávajte perníkový rum po troškách. Poleva by sa mala lesknúť a zostať pekne hustá. Upečené perníčky nechajte vychladnúť. Namočte ich (z lícovej strany) do polevy a nechajte stuhnúť. Správnu textúru polevy si vždy skúste na prvom perníčku. Ak sa poleva vsakuje, je potrebné vmiešať cukor navyše. Perníčky uschovajte do škatuľky. Pokiaľ totiž necháte perníčky voľne, postupne celkom vyschnú a stvrdnú.
Tipy
Extra vláčne perníčky. Perníčky pred uskladnením namočte na rubovej strane do rumu. Nechajte vsiaknuť a zavrite do vzduchotesnej škatuľky. Túto fintu použite aj v momente, keď to preženiete s teplotou alebo dĺžkou pečenia.
Mandľové perníčky. Do cesta pridajte 50 g mletých mandlí. Perníčky potom síce nebudú také pekne hladké, mandle im však dodajú vôňu a vláčnosť navyše.
Zázvorové perníčky. K perníkovému koreniu pridajte lyžičku mletého zázvoru navyše. Tieto perníčky potom budú pikantnejšie. Podobne funguje aj prídavok pomarančovej alebo citrónovej kôry.
Zlepované perníčky. Plát cesta vyvaľkajte o chĺpok tenšie. Hotové perníčky potom potiahnite polevou a zlepujte marmeládou.
Poleva s inovatkou. Pokiaľ perníčky namočíte do polevy ešte horúce hneď po upečení, tak cukrová poleva čiastočne kryštalizuje a na okrajoch vytvorí efekt inovatky (pozrite titulné foto). Peknú jednoliatu a lesklú polevu získate, naopak, namáčaním perníčkov už celkom vychladených.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.