Vianočný hruškový koláč

Hrušky Vianoce
184 Vianočný hruškový koláč

Ingrediencie

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky na krehké cesto
  • 140 g masla
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • trošku studenej vody

 

Na náplň:

  • 3 hrušky
  • 125 g masla
  • hladká múka (cca 2 lyžice)
  • trstinový cukor 6 lyžíc
  • lyžička mletých klinčekov
  • lyžička škorice
  • voda

Postup

Zo všetkých uvedených ingrediencií vypracujte cesto, ktoré bude dobre držať pohromade a zároveň nebude príliš mazľavé. Uložte ho do chladničky.

Na panvici rozohrejte maslo a zaprášte múkou. Nechajte chvíľu zasmažiť. Potom pridajte cukor a koreniny, zalejte troškou vody a uvarte hustý sladký sirup. V prípade potreby prilejte ešte trochu vody.

Rozdeľte cesto na dve polovice. Z prvej vyvaľkajte placku a vyložte ňou tortovú formu (veľkosť približne 28 cm) tak, aby vznikli okraje vysoké asi 3 cm.

Do cesta pohádžte pokrájané hrušky (zbavené jadrovníkov) a prelejte uvareným sirupom.

Z druhej polovice cesta vyvaľkajte druhú placku, do ktorej môžete ľubovoľne vykrájať napríklad hviezdy, a koláč ňou priklopte. Okraje dobre pritlačte. Ak ste nerobili hviezdičky, povrch na niekoľkých miestach poprepichujte vidličkou, aby mohla unikať para.

Pečte približne 45 min – prvých 10 minút pri teplote 220°C a potom stiahnite na 170°C. Vyberte, až bude povrch zlatistý.

Koláč poprášte cukrom a podávajte. Je dobrý studený i teplý.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku