Zemiakové šúľance s makom

Mak Zemiaky
293 Zemiakové šúľance s makom

Ingrediencie

na 4 porcie:

  • 600 g múčnych zemiakov (varný typ C – uvedená hmotnosť surových zemiakov)
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 celé vajce (prípadne 2 menšie)
  • soľ

 

Na dokončenie:

  • 100 g mletého maku
  • 50 g práškového cukru
  • 4 lyžice rozpusteného masla
  • 4 lyžice rozohriateho slivkového lekváru

Postup

Uvarte zemiaky v šupke a potom ich celkom vychladené olúpte.

Následne ich prelisujte alebo nastrúhajte, pridajte polohrubú múku, vajce a štipku soli. Rukami alebo vareškou vypracujte cesto, ktoré sa nelepí. Nechajte ho pár minút odstáť a potom na pomúčenej doske postupne vyvaľkajte šúľance a ukladajte ich na pomúčenú tácku. Aby ste mali šúľance rovnaké, môžete si postupne vážiť cesto po 40 g, skôr ako ich vyvaľkáte. Dohromady tak z cesta vytvoríte 20 šúľancov – na každú porciu 5.

Šúľance vhoďte (najlepšie všetky naraz, ak vám to hrniec dovolí) do vriacej osolenej vody a varte ich, kým nevyplávajú. Nakoniec ich na tanieri posypte makom a cukrom, polejte maslom a pridajte rozohriaty lekvár.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku