600 g múčnatých zemiakov (varný typ C – uvedená váha surových zemiakov)
200 g polohrubej múky
1 celé vajce (prípadne 2 menšie)
soľ
100 g mletého maku
50 g práškového cukru
4 lyžice rozpusteného masla
4 lyžice rozohriateho slivkového lekváru
Sladké obedy patria k najkrajším chuťovým spomienkam nášho detstva. Šišky s makom patria medzi tie najlepšie tradičné recepty našich babičiek, ktorý ľahko zvládnete aj vy.
Uvarte zemiaky v šupke a potom ich úplne vychladnuté ošúpte.
Následne ich prelisujte alebo nastrúhajte, pridajte polohrubú múku, vajcia a štipku soli. Rukami alebo vareškou vypracujte cesto, ktoré nelepí. Nechajte cesto pár minút odstáť a potom na pomúčenej doske postupne vyvaľkajte šišky a ukladajte ich na pomúčenú tácku.
Aby boli šišky rovnaké, môžete si odvažovať cesto po 40 g, kým ich vyvaľkáte. Dohromady tak z cesta vytvoríte 20 šišiek – na každú porciu 5.
Šišky vhoďte (najlepšie všetky naraz, ak vám to hrniec dovolí) do vriacej osolenej vody a varte ich, kým nevyplávajú. Nakoniec ich na tanieri posypte makom a cukrom, polejte maslom a pridajte rozohriaty lekvár.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.