Zemiakové šišky s makom

Lekvár Mak
59 Zemiakové šišky s makom

Ingrediencie na 4 porcie

600 g múčnatých zemiakov (varný typ C – uvedená váha surových zemiakov)

200 g polohrubej múky

1 celé vajce (prípadne 2 menšie)

soľ

 

Na dokončenie:

100 g mletého maku

50 g práškového cukru

4 lyžice rozpusteného masla

4 lyžice rozohriateho slivkového lekváru

Použitá múka

Sladké obedy patria k najkrajším chuťovým spomienkam nášho detstva. Šišky s makom patria medzi tie najlepšie tradičné recepty našich babičiek, ktorý ľahko zvládnete aj vy.

Postup

Uvarte zemiaky v šupke a potom ich úplne vychladnuté ošúpte.

Následne ich prelisujte alebo nastrúhajte, pridajte polohrubú múku, vajcia a štipku soli. Rukami alebo vareškou vypracujte cesto, ktoré nelepí. Nechajte cesto pár minút odstáť a potom na pomúčenej doske postupne vyvaľkajte šišky a ukladajte ich na pomúčenú tácku.

Aby boli šišky rovnaké, môžete si odvažovať cesto po 40 g, kým ich vyvaľkáte. Dohromady tak z cesta vytvoríte 20 šišiek – na každú porciu 5.

Šišky vhoďte (najlepšie všetky naraz, ak vám to hrniec dovolí) do vriacej osolenej vody a varte ich, kým nevyplávajú. Nakoniec ich na tanieri posypte makom a cukrom, polejte maslom a pridajte rozohriaty lekvár.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.