Grófkine rezy s jablkami a lieskovými orechmi

Jablká
148 Grófkine rezy s jablkami a lieskovými orechmi

Ingrediencie

na cesto

(1 okrúhla koláčová forma – cca 10 porcií)

  • 2 žĺtky
  • 200 g polohrubej múky
  • 70 g krupicového cukru
  • 100 g masla
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • maslo na vymazanie formy
  • hrubá múka na vysypanie formy

 

Ingrediencie na náplň a dokončenie:

  • 100 g mletých lieskových, vlašských alebo pekanových orechov
  • 3 väčšie šťavnaté jablká
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 bielky
  • štipka soli
  • 50 g práškového vanilkového cukru

 

Postup

Pripravte si najprv všetky suroviny. Aspoň hodinu vopred ich nechajte v izbovej teplote odpočívať. Potom spracujte hladké cesto. Zmiešajte múku, cukor, pokrájané maslo a žĺtky. Nechajte hnetačom pripraviť cesto alebo ho zľahka spracujte rukou. Pracujte rýchlejšie, maslo mäkne pod teplotou dlaní. Tretinu cesta uložte do mrazničky. Zvyšok vyvaľkajte do kruhu podľa vašej formy.

Dajte predhrievať rúru na 180 °C. Formu vymažte maslom a vysypte múkou. Vyšľahajte si bielky. Najprv trošku osolené do polotuha, potom pridajte cukor a došľahajte dotuha. Jablká olúpte a nakrájajte na plátky.

Teraz vrstvite do formy. Na cesto najprv nasypte mleté orechy. Na ne plátky jabĺk, tie posypte škoricou. Na jablká rozotrite tuhý sneh z bielkov. Naň na záver nastrúhajte zvyšnú tretinu cesta z mrazničky. Vo forme na koláč pečte zhruba 25 minút. Ak by ste chceli tradične piecť v hlbokom plechu, stačí použiť dvakrát viac surovín a predĺžiť čas pečenia na 40 – 45 minút.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku