na cesto
(1 okrúhla koláčová forma – cca 10 porcií)
Ingrediencie na náplň a dokončenie:
Pripravte si najprv všetky suroviny. Aspoň hodinu vopred ich nechajte v izbovej teplote odpočívať. Potom spracujte hladké cesto. Zmiešajte múku, cukor, pokrájané maslo a žĺtky. Nechajte hnetačom pripraviť cesto alebo ho zľahka spracujte rukou. Pracujte rýchlejšie, maslo mäkne pod teplotou dlaní. Tretinu cesta uložte do mrazničky. Zvyšok vyvaľkajte do kruhu podľa vašej formy.
Dajte predhrievať rúru na 180 °C. Formu vymažte maslom a vysypte múkou. Vyšľahajte si bielky. Najprv trošku osolené do polotuha, potom pridajte cukor a došľahajte dotuha. Jablká olúpte a nakrájajte na plátky.
Teraz vrstvite do formy. Na cesto najprv nasypte mleté orechy. Na ne plátky jabĺk, tie posypte škoricou. Na jablká rozotrite tuhý sneh z bielkov. Naň na záver nastrúhajte zvyšnú tretinu cesta z mrazničky. Vo forme na koláč pečte zhruba 25 minút. Ak by ste chceli tradične piecť v hlbokom plechu, stačí použiť dvakrát viac surovín a predĺžiť čas pečenia na 40 – 45 minút.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.