V troške vlažného mlieka rozmiešajte droždie s lyžičkou cukru na hustú kašu. Na teplom mieste nechajte asi 10 minút, kým nevzíde kvások.
Do veľkej misy preosejte múku, pridajte všetok cukor a štipku soli. Do zmesi urobte jamku a do nej rozklepnite vajcia, nalejte zvyšné mlieko a kvások. Všetko premiešajte. Nakoniec pridajte rozpustené, ale vychladnuté maslo. Cesto poriadne prepracujte, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 – 2 hodiny. Za ten čas cesto asi 2× premiešajte.
Medzitým si pripravte náplne.
Na lekvárovú náplň zmiešajte 250 g lekváru so štipkou škorice a pár kvapkami rumu alebo iného (napríklad višňového) likéru. Oslaďte podľa chuti.
Na tvarohovú plnku zmiešajte 400 g tvarohu s pár lyžicami rumu, dvoma žĺtkami, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Vmiešajte hrozienka a v prípade potreby pridajte cukor alebo citrónovú šťavu.
Z vykysnutého cesta vytvarujte valček a pokrájajte ho na rovnaké plátky. Plátky vytvarujte prstami do tenkých placiek a na každú dajte čo najviac náplne. Zabaľte do uzlíčka a konce zatočte. Položte zatočeným koncom na masťou vymastený pekáčik. Každú buchtu ešte zo všetkých strán potrite rozpustenou masťou alebo maslom. Náplne striedajte, a až spotrebujete všetky ingrediencie, pečte v rúre rozpálenej na 170°C dozlatista.
Ešte teplé buchty potierajte roztopeným maslom s rumom. Nechajte vychladnúť a pocukrujte.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.