Upečte si výstavný kúsok na veľkonočný stôl! Na videu vám ukážem, ako pripraviť pekné vláčne cesto aj ako veniec správne upliesť a vytvarovať.
Do misy robota dajte obe múky, cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Premiešajte a v strede vytvorte jamku. Pridajte asi polovicu mlieka a rozdrobte droždie. Rozmiešajte a zapracujte časť múky, aby ste vytvorili riedke cestíčko. Zakryte a nechajte kvások vzísť – asi 15 až 20 minút. Kvások zväčší objem a bude mať v sebe veľa bubliniek.
Ku kvásku a múke pridajte zvyšné mlieko. Pridajte aj vajce, rozpustené maslo a citrónovú kôru. Vložte hák na hnetenie a hneťte v robote 10 minút. Cesto by malo byť pekne hladké a malo by sa odlepovať od steny misy.
Cesto dajte do misy, zakryte fóliou a nechajte 90 minút kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú dosku. Rozdeľte na tri diely a vyvaľkajte na pramene s dĺžkou v rozmedzí 60 až 70 cm.
Pramene si rozložte na pracovnú dosku a upleťte z nich vrkoč. Vrkoč stočte do tvaru venca a prepojte pramene na konci. Nemusí to byť úplne presné, prípadné nedostatky zamaskujete mandľami alebo mašličkou. Takto pripravený veniec si dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte kysnúť asi 30 minút, kým viditeľne nezväčší svoj objem (pokojne mu dajte nejakú tú minútu navyše).
Rúru si medzitým predhrejte na 180 °C. Len čo je veniec pekne vykysnutý, potrite ho rozšľahaným vajcom a posypte mandľami. Dajte do rúry, znížte teplotu na 160 °C a pečte asi 35 minút.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.