Do misy nasypte múku a premiešajte ju s cukrom a soľou. Prilejte mlieko, rum, maslo a pridajte žĺtky a droždie. Vypracujte pružné cesto pomocou robotu, alebo ručným miesením. Cesto vložte do čistej nádoby, prekryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1,5 hodiny.
Počas kysnutia si pripravte náplň. Do kastróliku nalejte mlieko, pridajte mak a 2 lyžice slivkového lekváru. Za stáleho miešania nechajte zvrieť makovú zmes na poriadne hustú kašu. Tú odstavte a rozrieďte rumom. Nechajte vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti. Každú časť vyváľajte na veľmi tenkú placku a tu potrite slivkovým lekvárom. Na lekvár navrstvite makovú zmes a všetko poprášte cukrom. Každú placku zarolujte ako závin a preneste na plech, aby sa vám neskôr lepšie pracovalo. Závin pozdĺžne rozkrojte a oba pramene zmotajte ako jednoduchý„vrkoč“, rezom nahor. To isté urobte s druhým závinom. Na záver oba „vrkoče“ zmotajte rovnakým spôsobom dohromady a spojte ich do tvaru venca. Veniec potrite rozšľahaným vajcom a pečte na 175 °C asi 30 minút.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.