Ďalej potrebujete
Tradičné fašiangové šišky s neobvyklým spôsobom servírovania, ktorý sa hodí aj na večerné posedenie v dvojici alebo narodeninovú oslavu.
Začnite prípravou kvásku. Do mlieka nadrobte droždie, pridajte cukor a lyžičkou premiešajte. Nechajte v teple 15 minút pracovať. Keď kvások nevzíde, postup zopakujte. Do hlbokej misy zatiaľ odvážte múku, pridajte vajcia a ostatné suroviny, nakoniec i kvások. Cesto spracujte hnetačom. Kysnuté cesto je hladké, nelepí sa a na dotyk ľahko hreje/pracuje. V mise ho jemne pomúčte, prikryte utierkou a nechajte kysnúť 45 až 60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Z cesta vyvaľkajte na doske placku hrubú cca 0,5 cm a malou okrúhlou vykrajovacou formičkou vykrajujte kolieska s priemerom 1 cm. Dobre nato poslúži aj klasický poldecový pohárik alebo vianočná vykrajovacia formička na linecké kolieska.
Do rozpáleného oleja vkladajte vždy len toľko šišiek, aby ich bolo možné dobre otáčať a príliš sa na seba nelepili. Strážte si teplotu oleja, aby sa zbytočne neprepaľoval. Je v poriadku, ak hrniec na chvíľu úplne zložíte z varnej dosky a necháte ho mierne vychladnúť. Šišky smažte dozlatista a nechajte odkvapkať na mriežke alebo v obrúsku.
Čokoládovú omáčku pripravíte ľahko vo vodnom kúpeli. Čokoládu nalámte a pridajte smotanu (s vysokým obsahom tuku alebo aj šľahačku). Nie je potrebné ani veľmi miešať, len stierkou ľahko zapracovať smotanu do čokolády. Šišky podávajte s teplou čokoládovou omáčkou. K čokoláde sa skvele hodia maliny alebo ak je práve sezóna napríklad aj čerešne a višne.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.