Moravské koláče

262 Moravské koláče

Ingrediencie

  • 500g hladkej múky na kysnuté cesto Babičkina voľba
  • 500 g polohrubej múky Babičkina voľba
  • 200 g zmäknutého masla
  • 4 žĺtky
  • 200 g krupicového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 80 g čerstvého droždia
  • nastrúhaná kôra z 2 citrónov
  • 12 g soli
  • 250 ml vlažného mlieka
  • tvarohová náplň
  • slivková náplň
  • drobenka
  • 2 rozšľahané vajíčka na potrenie

Postup

V miske zmiešame polohrubú a hladkú múku, v strede misky urobíme priehlbinu, vlejeme do nej 2/3 mlieka a rozdrobíme droždie.

Zo strán do pripravenej priehlbiny po troškách pridávame múku, pokiaľ nám nevznikne cestíčko husté asi ako na lievance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladkej múky a cesto necháme na teplom mieste odležať (na dobu asi 30 minút). Pridáme všetky ostatné suroviny (oba cukry, maslo, soľ, žĺtky a citrónovú kôru), dolejeme zvyšok mlieka a vypracujeme cesto.

Hotové cesto rozdelíme na 2 diely. Z nich na múkou potrenej podložke vypracujeme bochníky. Prikryjeme ich utierkou alebo potravinárskou fóliou, aby neoschli. Necháme ich odležať asi 45 minút.

Vyzreté bochníky rozváľame valčekom na obdĺžniky. Každý z nich následne rozdelíme na 16 dielov. Uprostred každého dielu nanesieme náplň (tvarohovú alebo slivkovú), náplň do cesta zabalíme, vytvarujeme guličku a položíme ju na plech vyložený papierom na pečenie. Pripravené koláče ukladáme na plech spojmi smerom nadol. Necháme 30 až 40 minút kysnúť. Následne koláče potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Cukrárske vrecúško s ostrou špičkou naplníme druhou náplňou, koláč z vrchu rozrazíme a náplň vtlačíme dovnútra. Posypeme drobenkou a dáme piecť do rúry rozohratej na 160°C. Pečieme asi 15 minút, kým koláče nezačnú chytať zlatistú farbu.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku