Na lístkové cesto:
Na náplne:
Na tyčinky:
Náplne môžete meniť a upravovať podľa aktuálnej chuti aj obsahu chladničky. My sme pripravili 3× inak tyčinky v talianskom štýle.
Pre krútené tyčinky rozrežte plát cesta na 2 cm hrubé prúžky. Potrite sugom alebo kečupom, posypte korením a nastrúhaným syrom. Potom zatočte a položte na plech. Môžete ešte zamotané potrieť a znovu posypať čedarom.
Na tyčinky s pestom stačí rozotrieť pesto na vyvaľkaný plát cesta, nebojte sa dať hrubšiu vrstvu. Posypte píniami a strúhaným parmezánom. Narežte na kosoštvorce alebo iné menšie tvary.
Posledné tyčinky sú parmezánové, tie najprv potrite rozšľahaným vajcom, potom posypte parmezánom a zdobte sezamom, makom alebo inými semienkami.
Tyčinky pečte na 180 °C asi 10 minút dozlatista.
Príprava lístkového cesta:
K preosiatej múke pridajte zmäknuté maslo a vytvorte mrvenicu. Pridajte soľ, ocot a postupne prilievajte vodu. Prísady najprv prepracujte prstami a potom uhneťte tuhé cesto. Buď sa do toho pusťte ručne, alebo za seba nechajte 8 – 10 minút pracovať hnetač. Vytvorte hrudu, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky.
Dobre vychladené maslo dajte medzi dve fólie a rozvaľkajte valčekom do pravidelného obdĺžnika. Z cesta vyvaľkajte pravidelný obdĺžnik dvakrát väčší než obdĺžnik masla. Maslo na obdĺžnik položte a prekryte tak, aby bolo maslo vnútri cesta zo všetkých strán schované. Teraz obdĺžnik vyvaľkajte do dĺžky tak, aby vznikol úzky obdĺžnik. Ten potom na seba čo najpresnejšie trikrát preložte. Cesto dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.
Vyberte cesto z chladničky, pár minút počkajte a opäť ho rozvaľkajte na úzky obdĺžnik, zložte ho a dajte vychladiť. Celý postup ešte raz opakujte. Cesto je hotové.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.