Chorvátsky rožok – Slanac

193 Chorvátsky rožok – Slanac

Ingrediencie

Na kvások:

  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 polievková lyžica hladkej múky na kysnuté cestá
  • 1 polievková lyžica cukru

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky na kysnuté cestá
  • 50 g polohrubej múky
  • 100 g kyslej smotany alebo tučného jogurtu
  • 20 g repkového alebo slnečnicového oleja
  • štipka soli
  • 125 ml vlažnej alebo odstátej vody

Na potieranie:

  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžica kukuričného alebo zemiakového škrobu
  • 1 – 2 lyžice vlažnej vody
  • 1 lyžička hladkej múky

Postup

Do mištičky nadrobte droždie, cukor a múku na kvások, zalejte trochou vlažnej vody a vymiešajte hutné cesto. Nechajte 15 – 20 minút pod utierkou, kým kvások nevzíde.

Medzitým do hlbokej misy nasypte cez sito oba druhy múky. Pridajte ostatné ingrediencie vrátane kvásku a spracujte vareškou cesto. Podľa vodnatosti kyslej smotany/jogurtu cesto dolaďte múkou tak, aby sa nelepilo. Nechajte ho pod utierkou kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Trvá to 40 – 60 minút.

Po vykysnutí presuňte cesto na dosku alebo silikónovú podložku. Rozdeľte ho na 10 rovnakých bochníkov a všetky ručne spracujte. V ruke vyvaľkajte jednoduché hadovité rožky. Nemusia byť jeden ako druhý. Skladajte ich na papier na pečenie s menšími medzerami. Pod utierkou nechajte ďalších 20 – 30 minút kysnúť.

Medzitým rozohrejte rúru na 200 stupňov. Po nakysnutí vložte do rúry a dajte na 10 minút piecť. Počas pečenia si pripravte zmes na potieranie. Stačí zo škrobu, soli a múky vymiešať vo vode hutné cesto, ktoré pomaly steká z lyžice. Po 10 minútach rožky touto zmesou pokvapkajte a nechajte ešte 5 – 7 minút v rúre, kým nezozlatnú.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku