Do misy dáme múku, cukor a soľ. Premiešame a v strede vytvoríme jamku. Pridáme časť mlieka a rozdrobené droždie. Rozmiešame na riedku kašičku, zakryjeme a necháme 20 minút vzísť kvások.
Do misy pridáme zvyšné suroviny – mlieko, rozpustené vlažné maslo, žĺtky, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Hnetieme v robote s hnetacím hákom asi 10 minút. Hotové cesto zakryjeme v mise a necháme vykysnúť zhruba 60 minút (alebo kým neznásobí objem).
Vykysnuté cesto si rozdelíme na dieliky podľa priloženého obrázka (alebo podľa videa). Celkovo budeme potrebovať 16 okrúhlych bochníkov, 1 veľký bochník a 2 menšie valčeky. Pripravené bochníky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru barančeka. Medzi bochníkmi necháme mierne medzery, aby malo cesto trochu miesta na kysnutie. Potrieme bielkom a ozdobíme hrozienkami a mandľami. Zakryjeme a necháme dokysnúť ďalších 30 minút.
Pripraveného barančeka dáme piecť do rozohriatej rúry pri 170 °C asi 35 až 45 minút. Ak sa niektorá časť barančeka vyfarbuje rýchlejšie, zakryjeme ju alobalom. Upečeného barančeka necháme vychladnúť na mriežke. Môžeme ozdobiť mašličkou a práškovým cukrom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.