Kysnutý veľkonočný baranček

Veľká noc

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky na kysnuté cesto Babičkina voľba
  • 220 ml mlieka
  • 120 g masla
  • 100 g cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • ½ lyžičky soli
  • bielok na potretie
  • hrozienka a mandle na zdobenie

Postup

Do misy dáme múku, cukor a soľ. Premiešame a v strede vytvoríme jamku. Pridáme časť mlieka a rozdrobené droždie. Rozmiešame na riedku kašičku, zakryjeme a necháme 20 minút vzísť kvások.

Do misy pridáme zvyšné suroviny – mlieko, rozpustené vlažné maslo, žĺtky, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Hnetieme v robote s hnetacím hákom asi 10 minút. Hotové cesto zakryjeme v mise a necháme vykysnúť zhruba 60 minút (alebo kým neznásobí objem).

Vykysnuté cesto si rozdelíme na dieliky podľa priloženého obrázka (alebo podľa videa). Celkovo budeme potrebovať 16 okrúhlych bochníkov, 1 veľký bochník a 2 menšie valčeky. Pripravené bochníky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru barančeka. Medzi bochníkmi necháme mierne medzery, aby malo cesto trochu miesta na kysnutie. Potrieme bielkom a ozdobíme hrozienkami a mandľami. Zakryjeme a necháme dokysnúť ďalších 30 minút.

Pripraveného barančeka dáme piecť do rozohriatej rúry pri 170 °C asi 35 až 45 minút. Ak sa niektorá časť barančeka vyfarbuje rýchlejšie, zakryjeme ju alobalom. Upečeného barančeka necháme vychladnúť na mriežke. Môžeme ozdobiť mašličkou a práškovým cukrom.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku