200 g hladkej múky na krehké cestá
1 vajce
50 g mäkkého masla
50 g tekutého medovicového medu
50 g práškového cukru
1 lyžička perníkového korenia
1 lyžička jedlej sódy
Na dokončenie:
150 g medových plátov
200 g karamelového salka
100 g zmäknutého masla
50 g drvených lieskových alebo vlašských orechov
1 lyžica mletej škorice
Na medové pláty:
Cesto možno spracovať jednoducho v robote. Najprv premiešajte vareškou suché suroviny, potom pridajte vajce, med a maslo a nechajte hákom spracovať hladké, lesklé a nelepivé cesto. Cesto nechajte odpočinúť do druhého dňa.
Odpočinuté cesto vyvaľkajte a pečte pláty alebo väčšie kusy na papieri na pečenie pri
170 °C asi 10 – 15 minút. Pláty nechajte vychladnúť.
Na medovníkové guľky:
Vyšľahajte salko a zmäknuté maslo, pridajte do zmesi 2/3 drviny z medových plátov, vypracujte lepivú mäkkú guľu, toho sa nebojte, také má cesto byť. Zabaľte a vložte do chladničky na hodinu alebo dlhšie.
Potom lyžičkou tvarujte guľky (radšej menšie) a obaľujte ich v zmesi z poslednej 1/3 drviny a vlašských orechov so škoricou. Uchovávajte v škatuli alebo dóze v suchu a chlade.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.