Z múky, soli a masti vypracujte mrvenčku (ak pracujete s kuchynským robotom, použite metličku na miešanie).
Pridajte vajcia a vodu a vytvorte hladké cesto. To zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte 30 minút odležať v chladničke.
Zo špargle odstráňte tuhú spodnú časť a zvyšok očistite. Celú špargľu, okrem vrchu, nakrájajte na kolieska.
Slaninu nakrájajte na malé kostičky a opražte na panvici. Na záver na chvíľku pridajte aj špargľu nakrájanú na kolieska (okrem vrchu špargle, to nechajte bokom).
V miske vyšľahajte vajcia, mlieko, smotanu a muškátový oriešok. Osoľte podľa chuti a pridajte trošku čierneho korenia.
Cesto vyvaľkajte do kruhového tvaru s hrúbkou asi 3 mm a preneste ho do formy (cesto by malo byť väčšie, ako forma).
Okraje narežte pozdĺž vonkajšieho okraja formy a potom ich zahnite dovnútra.
Dno prepichnite vidličkou a posypte nahrubo nastrúhaným syrom.
Prisypte slaninu so špargľou a všetko zalejte smotanovou zmesou.
Na záver do koláča pridajte vršky zo špargle a vložte do vyhriatej rúry na 160 °C. Pečte asi 45 min.