Špaldové judáše v dvoch variantoch

Veľká noc
207 Špaldové judáše v dvoch variantoch

Ingrediencie

  • 250g múky Babičkina Voľba – buď celozrnnej alebo hladkej špaldovej
  • 1/4 kocky droždia (asi 10 g)
  • 1 vajcia
  • 150ml mlieka
  • 50g trstinového cukru
  • 50g mletých orechov = vhodné sú vlašské, lieskové alebo mandle
  • kôra z chemicky neošetreného citrónu
  • vanilková pasta (asi lyžička)
  • hrozienka ľubovoľne
  • na dokončenie: zmes 1:1:1 med:maslo:rum na potretie

Postup

Túto Veľkonočnú klasiku sme sa rozhodli pripraviť zo špaldovej múky, a to hneď v dvoch variantoch. Z hladkej špaldovej múky a našej najobľúbenejšej, celozrnnej špaldy.

 

Oba varianty rozhodne stoja za vyskúšanie a oživenie vašej jarnej tabule. Ozdobte svoj Veľkonočný stôl tradičnou pochúťkou v pôvodnej receptúre, ako ju robili ešte naše babičky a použite špaldovú múku!

 

Špaldové judáše majú charakteristickú vôňu a sú tiež zlatšie, než tie z klasickej pšeničnej múky. Ďalšie variácie chutí spôsobí výber orechov. Mandle, vlašské, lieskové, každé voňajú a chutia trošku inak.

 

Základný recept na špaldové judáše

Do vlažného mlieka s cukrom rozdrobíme droždie, rozmiešame a posypeme dvoma lyžicami múky. Necháme asi 10-15 minút vykysnúť kvások.

 

Odváženú a preosiatu múku dáme do veľkej misy, pridáme orechy a vajcia. Potom kvások a citrónovú kôru s vanilkovou pastou.  Tiež pridáme hrozienka podľa chuti. Vypracujeme hladké cesto, ktoré ešte aspoň päť minút miesime. Najlepšie ručne.

 

Dáme pod utierku kysnúť, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem. Trvá to asi 30-40 minút. Začneme predhrievať rúru na 160 stupňov.

 

Cesto na doske prepracujeme a vytvoríme valček. Nakrájame ho asi na 15 kusov a z každého tvarujeme špirálku. Ide to ľahko, začneme od koncov smerom k stredu. Uzlíky vyskladané na plech necháme kysnúť ďalších 15 minút a potom pečieme dozlata zhruba 15-20 minút podľa veľkosti judášov.

 

Ihneď po vybratí z rúry každý uzlík poriadne potrite zmesou rumu, medu a masla. Podávame samotné, alebo s maslom a medom.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku