Túto Veľkonočnú klasiku sme sa rozhodli pripraviť zo špaldovej múky, a to hneď v dvoch variantoch. Z hladkej špaldovej múky a našej najobľúbenejšej, celozrnnej špaldy.
Oba varianty rozhodne stoja za vyskúšanie a oživenie vašej jarnej tabule. Ozdobte svoj Veľkonočný stôl tradičnou pochúťkou v pôvodnej receptúre, ako ju robili ešte naše babičky a použite špaldovú múku!
Špaldové judáše majú charakteristickú vôňu a sú tiež zlatšie, než tie z klasickej pšeničnej múky. Ďalšie variácie chutí spôsobí výber orechov. Mandle, vlašské, lieskové, každé voňajú a chutia trošku inak.
Základný recept na špaldové judáše
Do vlažného mlieka s cukrom rozdrobíme droždie, rozmiešame a posypeme dvoma lyžicami múky. Necháme asi 10-15 minút vykysnúť kvások.
Odváženú a preosiatu múku dáme do veľkej misy, pridáme orechy a vajcia. Potom kvások a citrónovú kôru s vanilkovou pastou. Tiež pridáme hrozienka podľa chuti. Vypracujeme hladké cesto, ktoré ešte aspoň päť minút miesime. Najlepšie ručne.
Dáme pod utierku kysnúť, cesto musí zdvojnásobiť svoj objem. Trvá to asi 30-40 minút. Začneme predhrievať rúru na 160 stupňov.
Cesto na doske prepracujeme a vytvoríme valček. Nakrájame ho asi na 15 kusov a z každého tvarujeme špirálku. Ide to ľahko, začneme od koncov smerom k stredu. Uzlíky vyskladané na plech necháme kysnúť ďalších 15 minút a potom pečieme dozlata zhruba 15-20 minút podľa veľkosti judášov.
Ihneď po vybratí z rúry každý uzlík poriadne potrite zmesou rumu, medu a masla. Podávame samotné, alebo s maslom a medom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.