500 g hladkej múky
250 g vlažného plnotučného mlieka
35 g čerstvého droždia
30 g práškového cukru
80 g zmäknutého masla
štipka soli
1 vajce
1 PL mlieka
štipka soli
maslo na vymazanie formy
múka na vysypanie plochy
Budete potrebovať 2 formy na chlieb v rozmeroch 20 x 10 x 7 cm a papier na pečenie
Univerzálne pečivo, ktoré poteší pri raňajkách, ako základ skvelých desiat a dokonalých francúzskych toastov, sendvičov alebo zapečených syrových croque madame.
Do misy kuchynského robota nalejte mlieko, pridajte múku, cukor, nadrobené droždie a soľ. Pomaly zapracujte hnetacím hákom do hladkej zmesi. Potom pridajte zmäknuté pokrájané maslo a nechajte mixér pracovať až desať minút na nižšie otáčky.
Vymiešané cesto vyklopte na pomúčenú plochu a ďalej spracovávajte rukami. Pripravte hladký bochník, ľahko posypte múkou a prikryte utierkou. Cesto nechajte zrieť asi 45 minút.
Rozohrejte rúru na spodný a horný ohrev na 180 °C. Formu poriadne vymažte maslom. Cesto rozdeľte na 6 rovnakých bochníkov a nechajte 15 minút odpočívať. Do každej formy vložte tri bochníky a nechajte ďalších 30 minút kysnúť.
Vykysnuté bochníky potrite rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť. Pečte sprudka prvých 10 minút, potom stiahnite teplotu na 160 ° C a dopečte zhruba ďalších 30 minút.
Bezlaktózovú variantu pripravíte tak, že nahradíte mlieko vodou a namiesto masla použijete 60 ml rastlinného oleja
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.