Veľkonočné mazančeky

Veľká noc
190 Veľkonočné mazančeky

Ingrediencie

  • 150 ml mlieka
  • 50 g masla
  • strúhaná kôra z 1 pomaranča
  • 1 klinček
  • 2 tobolky kardamómu (možno nahradiť anízom)
  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g hladkej múky na kysnuté cesto
  • 1 vrecúško sušeného droždia (7 g)
  • 125 g zmesi sušeného ovocia
  • pol lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 lyžička škorice
  • štvrť lyžičky mletého zázvoru
  • 1 vajce + 1 rozšľahané vajce na potretie

 

Na potretie kríža:

  • 3 lyžice hladkej múky
  • pol lyžice krupicového cukru
  • 4 lyžice vody

 

Glazúra:

  • 1 lyžica krupicového cukru
  • 1 lyžica vody

Postup

Mlieko, maslo, kôru, klinček a aníz dajte do hrnca a povarte, kým maslo nezmäkne. Nechajte vychladnúť.

Múku, droždie, sušené ovocie a mleté korenie premiešame v mise. Z rozpusteného masla vyberieme korenie, rozklepneme doň jedno vajce a prešľaháme. Potom zmiešame so suchými prísadami.

V robote alebo mixérom s hákmi na miesenie vymiesime cesto tak, aby bolo hladké a pružné. Dáme buď na noc do chladničky, alebo na 90 minút na teplé miesto. Pred ďalším spracovaním necháme ohriať na izbovú teplotu (ak je cesto cez noc v chladničke).

Cesto rozdelíme na 16 častí, každá by mala mať veľkosť pingpongovej loptičky. Z každej časti ušúľame guľku a potom jemne stlačíme, aby sme dostali bochník. Tupou stranou noža urobíme na bochníku kríž a kladieme bochníčky na plech vyložený papierom na pečenie. Potom prikryjeme utierkou a necháme ešte 45 minút kysnúť na linke.

Rúru predhrejeme na 200°C.

Bochníky potrieme rozšľahaným vajcom. Z múky, cukru a vody urobíme pastu, z ktorej na bochníčky maľujeme krížiky podľa stopy od noža. Ak by sa vám zmes zdala príliš suchá, pridajte trochu vody, až kým nedosiahnete krémovú konzistenciu.

Mazančeky pečieme cca 15 až 20 minút, kým nezačnú hnednúť. Po vybratí z rúry ich potrieme glazúrou z cukru a vody, aby boli pekne lesklé.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku