Mlieko, maslo, kôru, klinček a aníz dajte do hrnca a povarte, kým maslo nezmäkne. Nechajte vychladnúť.
Múku, droždie, sušené ovocie a mleté korenie premiešame v mise. Z rozpusteného masla vyberieme korenie, rozklepneme doň jedno vajce a prešľaháme. Potom zmiešame so suchými prísadami.
V robote alebo mixérom s hákmi na miesenie vymiesime cesto tak, aby bolo hladké a pružné. Dáme buď na noc do chladničky, alebo na 90 minút na teplé miesto. Pred ďalším spracovaním necháme ohriať na izbovú teplotu (ak je cesto cez noc v chladničke).
Cesto rozdelíme na 16 častí, každá by mala mať veľkosť pingpongovej loptičky. Z každej časti ušúľame guľku a potom jemne stlačíme, aby sme dostali bochník. Tupou stranou noža urobíme na bochníku kríž a kladieme bochníčky na plech vyložený papierom na pečenie. Potom prikryjeme utierkou a necháme ešte 45 minút kysnúť na linke.
Rúru predhrejeme na 200°C.
Bochníky potrieme rozšľahaným vajcom. Z múky, cukru a vody urobíme pastu, z ktorej na bochníčky maľujeme krížiky podľa stopy od noža. Ak by sa vám zmes zdala príliš suchá, pridajte trochu vody, až kým nedosiahnete krémovú konzistenciu.
Mazančeky pečieme cca 15 až 20 minút, kým nezačnú hnednúť. Po vybratí z rúry ich potrieme glazúrou z cukru a vody, aby boli pekne lesklé.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.