3 vianočky:
Deň vopred vložte za hrsť hrozienok do mištičky a zalejte ich rumom tak, aby boli ponorené (hladinu rumu tesne nad hrozienka).
Do hrnčeka dajte 50 ml vlažného mlieka, sušené droždie, lyžicu múky a lyžičku cukru. Premiešajte a v teple nechajte 10 minút odstáť.
Do misy robota nasypte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru z citróna.
Pridajte zmäknuté maslo nakrájané na kocky, žĺtky, orechy, hrozienka s rumom, vlažné mlieko a zmes droždia.
Pomocou miesiča mieste najskôr 3 minúty pomaly a potom na vysokej rýchlosti tak dlho, kým cesto nie je vláčne a pružné.
Po premiešaní vyklopte cesto na pomúčenú plochu a ešte trošku prepracujte rukami.
Cesto vložte do múkou vysypanej misy, tú zakryte potravinovou fóliou a cesto nechajte v teple kysnúť asi 2-3 hodiny.
Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti (= 3 vianočky)
Na každú vianočku rozdeľte cesto nasledovne: na dve polovice, obe polovice na 4 kusy. 1 kus ešte rozkrojte napoly.
Upleťte vrkoč zo 4 kusov (na plechu vyloženom papierom na pečenie) a potrite ho
Upleťte vrkoč z 3 kusov a položte ho na vrkoč zo 4 kusov a potrite vajcom.
Z 2 zostávajúcich najmenších kúskov zatočte „hada“ a položte ho na vrkoč z 3.
Prostredný a horný „vrkoč“ zahnite dole pod vianočku, aby bola pekne zakončená a držala pohromade.
Uložte vianočky do tepla a nechajte ich ešte hodinu kysnúť.
Pred pečením potrite vajcom (a ak chcete, posypte nasekanými orechmi) a vložte do rúry predhriatej na 150 °C.
Po 10 minútach znížte teplotu na 140 °C a pečte ďalšiu hodinu. Ak sa vám už bude zdať vianočka upečená, vyberte ju. Dlhšie pečenie ju vysušuje a znižuje jej vláčnosť.
TIP: Ak sa bojíte, že vianočka nie je stabilná, na niekoľkých miestach do nej pred pečením krížom zapichajte špajdle. Po pečení nechajte vianočku pár minút mierne vychladnúť, ale ešte za tepla špajdle vytiahnete.
AKO OZVLÁŠTNIŤ VIANOČKU?
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.