Vianočka s hrozienkami a orechmi

Vianoce
223 Vianočka s hrozienkami a orechmi

Ingrediencie

3 vianočky:

  • 1 kg hladkej múky na kysnuté cesto
  • 220 g masla
  • 280 g cukru
  • 4 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 500 ml mlieka
  • štipka soli
  • 1 sušené droždie
  • kôra z 1 citróna
  • za hrsť hrozienok
  • za hrsť orechov (mandle, vlašské orechy …)
  • lyžica vanilkového cukru
  • rum

Postup

Deň vopred vložte za hrsť hrozienok do mištičky a zalejte ich rumom tak, aby boli ponorené (hladinu rumu tesne nad hrozienka).

Do hrnčeka dajte 50 ml vlažného mlieka, sušené droždie, lyžicu múky a lyžičku cukru. Premiešajte a v teple nechajte 10 minút odstáť.

Do misy robota nasypte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru z citróna.

Pridajte zmäknuté maslo nakrájané na kocky, žĺtky, orechy, hrozienka s rumom, vlažné mlieko a zmes droždia.

Pomocou miesiča mieste najskôr 3 minúty pomaly a potom na vysokej rýchlosti tak dlho, kým cesto nie je vláčne a pružné.

Po premiešaní vyklopte cesto na pomúčenú plochu a ešte trošku prepracujte rukami.

Cesto vložte do múkou vysypanej misy, tú zakryte potravinovou fóliou a cesto nechajte v teple kysnúť asi 2-3 hodiny.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti (= 3 vianočky)

Na každú vianočku rozdeľte cesto nasledovne: na dve polovice, obe polovice na 4 kusy. 1 kus ešte rozkrojte napoly.

Upleťte vrkoč zo 4 kusov (na plechu vyloženom papierom na pečenie) a potrite ho

Upleťte vrkoč z 3 kusov a položte ho na vrkoč zo 4 kusov a potrite vajcom.

Z 2 zostávajúcich najmenších kúskov zatočte „hada“ a položte ho na vrkoč z 3.

Prostredný a horný „vrkoč“ zahnite dole pod vianočku, aby bola pekne zakončená a držala pohromade.

Uložte vianočky do tepla a nechajte ich ešte hodinu kysnúť.

Pred pečením potrite vajcom (a ak chcete, posypte nasekanými orechmi) a vložte do rúry predhriatej na 150 °C.

Po 10 minútach znížte teplotu na 140 °C a pečte ďalšiu hodinu. Ak sa vám už bude zdať vianočka upečená, vyberte ju. Dlhšie pečenie ju vysušuje a znižuje jej vláčnosť.

 

TIP: Ak sa bojíte, že vianočka nie je stabilná, na niekoľkých miestach do nej pred pečením krížom zapichajte špajdle. Po pečení nechajte vianočku pár minút mierne vychladnúť, ale ešte za tepla špajdle vytiahnete.

 

AKO OZVLÁŠTNIŤ VIANOČKU?

  • Nechajte sa inšpirovať štólou a nebojte sa do cesta pridať napríklad aj kandizované ovocie alebo kúsky marcipánu. Ten si s voňavým cestom obzvlášť rozumie. Ak budete pridávať marcipán, môžete rum nahradiť Amari, ktoré ešte viac podporí mandľovú chuť.
  • Milovníci čokolády určite radi vyskúšajú vianočku s čokoládovými kúskami. Nasekajte kvalitnú čokoládu a schovajte ju dovnútra do cesta.
Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku